Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
решење

Тренинг који враћа ЧУЛА МИРИСА И УКУСА након корона вируса: Ево шта треба да урадите

Први симптом корона вируса углавном је губитак чула укуса и мириса. Стање познато у медицини и као асоманија.

1615032024_Depositphotos_72032527_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Доктор Давид Росен, оториноларинголог из Џеферсон Хеалтха, објаснио је зашто се догађа губитак чула и како вратити чуло мириса и укуса након опоравка од Цовид-19.

Прочтајте још: У умереним количинама одлична је за човеково здравље: Ово су све добре стране СЛАНИНЕ

Цовид-19 је јединствена врста респираторног вируса с брзим утицајем на нервни систем. Др Росен каже да то значи да вирус лако путује по носу и веже се на њушни живац који је на врху носа и који је одговоран за пренос сензорских информација у вези с мирисом у ваш мозак.

- Генерално, људи могу да  препознају укусе, попут слатког, киселог, сланог, горког, али ако не можете да осетите мирис, не можете разликовати нешто попут трешње или грожђа - каже др Росен, додајући да већина људи има губитак мириса, што доводи до губитка осећаја окуса.

Како да вратимо чуло укуса и мириса након Цовид-19?

На интернету су се појавили многи савети људи који покушавају да врате осећај укуса ароматичном храном. Неки су пробали да гризу лук као јабуке. Иако се неки од тих поступака чине апсурдним, неки могу да буду и успешни. Доктор Росен каже да за бржи повратак чула мириса треба радити олфакторни тренинг.

- Олфакторни тренинг користи телесну неуропластичност, а то је способност тела да ствара нове живчане путеве. Те методе помажу у стварању нових живчаних путева.

Губитак укуса и мириса је привремен.

Ако имате Цовид-19 или сте се недавно опоравили, али још увек немате чула мириса и укуса, Росен препоручује да почнете вежбе за повратак мириса. Алфа липоидна киселина, додаци витамина А и стероидни назални спрејеви без рецепта могу бити корисни. Олфакторни тренинг лако се може одрадити код куће и од помоћи је за повратак чула.

Доктор Росен препоручује да миришете лако доступне предмете по кући и полако савладавате нове мирисе. Добро је да започнете с мирисом кафе, парфема, цитруса или различитих врста есенцијалних уља, а затим да пређете на нове мирисе. Нема негативних последица у спровођењу ових тестова, а подаци су показали да помажу пацијентима да се брже опораве.

Прочитајте још: Свакодневно конзумирање јабука носи бројне бенифите, а два су најважнија - смањен ризик од астме и настанка дијабетеса

Време опоравка

Време опоравка разликује се од пацијента до пацијента. Док се неки опорављају у року од неколико дана, некима опоравак може да потраје месецима. Пацијенти који су изгубили мирис након коронавируса могу да имају нуспојаву паросмије, тако да кад им се врати чуло мирис, ствари могу јако да миришу. Др Росен каже да је сваки знак мириса добар знак опоравка. То значи да се догађа нека неурорегенерација..

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas