· · Коментари: 0

КРВАРЕЊЕ ИЗ НОСА НОВИ СИМПТОМ КОРОНЕ? Пацијенти се све више жале на ову појаву

Како се делта сој шири, тако се множе и питања да ли је нека тегоба коју имамо можда нови знак ковида.

1628500401_korona1.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе

У последње време све чешће се као симптом болести помиње крварење из носа.

За сада нема научних доказа да је крварење из носа знак ковида 19. Ипак, познато је већ да информације о овој болести пристижу нон-стоп, пишу на сајту Хеалтх.

Зато не треба да чуди ако се ова тегоба ускоро нађе на листи показетеља болести, као што се дешавало и са другим симптомима који су временом додавани на тај списак.
Шта узрокује крварење из носа

Крварење из носа је губитак крви из ткива које облаже унутрашњост носа. У носу се налази доста крвних судова близу површине, у слузници носа, што олакшава крварење. Крварење из носа није ништа необично јер бројке говоре да до 60 одсто људи током живота има барем једно крварење из носа, кажу подаци клинике у Клиовленду.

А узроци томе су бројни. Међу њима су чачкање носа ноктима, инфекција горњих дисајних путева и синуситис, јако дување носа, гурање страног предмета у нос, повреда носа или лица, алергије, лекови за разређивање крви, прекомерна употреба спреја за нос или пка злоупотреба дрога.

Који су симптоми ковида

За ових годину и по дан

Како наводи амерички Центар за контролу и превенцију болести, то су:

  • грозница или дрхтавица
  • кашаљ
  • кратак дах или отежано дисање
  • умор
  • болови у мишиц́има и телу
  • главобоља
  • губитак укуса или мириса
  • упаљено грло
  • зачепљеност или цурење из носа
  • мучнина или поврац́ање
  • пролив

ЦДЦ ипак истиче да листа не укључује све могуц́е симптоме.

И онда - да ли је крварење из носа знак ковида 19?

Изгледа да није, иако се о томе у последње време доста говори, јер већина лекара каже да у пракси углавном није било таквих случајева, поручују на сајту Хеалтх.

- Нисам видео да је крварење из носа део симптома који се јављају код ковида - каже за портал Хеалтх стручњак за заразне болести Амеш А. Адаља, виши научник у Центру за здравствену безбедност Џонс Хопкинс.

Доктор Ричард Воткинс, лекар заразних болести и професор интерне медицине на Медицинском универзитету у североисточном Охају, слаже се са тим. Он је за Хеалтх казао како никада није видео да се то дешава код пацијената са ковидом.

Џон Селик, лекар заразних болести и професор медицине на Универзитету у Бафалу, истиче да крварење из носа дефинитивно није главни симптом ковида 19. Он подсећа и да смо у добу године када људима ионако крвари нос због алергија и боравка у климатизованим просторијама.

Може да буде нуспојава других симптома ковида

Међутим, крварење из носа може да буде нуспојава неких симптома ковида.

- Очигледно, ако неко има назалне симптоме и снажно дува нос, могло би да се деси крварење - каже др Адаља.
Др Селик се слаже.

- Виђамо људе са крварењем из носа са другим респираторним вирусним инфекцијама, па ме не би изненадило - каже он.

Ипак, др Селик додаје:

- Не могу рец́и да је вец́ина пацијената са ковидом које смо видели у болници крварила из носа.

На крају се да закључити да, ако нос почне да вам крвари, а немате друге симптоме, вероватно немате ковид 19. Али ако вам крварење из носа дође заједно са другим знацима вируса, попут грознице и кашља, дистанцирајте се од других и обратите се лекару.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.