Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТАРЕЊЕ

МИЛЕНИЈАЛЦИ ће живети 100 година! Ево КАКО ће ИЗГЛЕДАТИ у старости

Иако је старење природан процес, генетски условљен, наука је доказала да код различитих особа напредује различитом брзином. Може ли и како да се успори?

1596362742_Depositphotos_65785909_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Тенденција савременог човека да остане што дуже млад, здрав и енергетски крепак. Да ли поједини органи имају свој ритам старења? Ако имају, од чега то све зависи?

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Прочитајте још: ЛИМУН није једина намирница са највише ВИТАМИНА Ц: Погледајте које ПОВРЋЕ има ВИШЕ!

- Стање нашег тела и ума у старости представља одраз понашања у младости, у сваком смислу те речи - каже физиолог професор др Звездана Којић из Института за физиологију Медицинског факултета у Београду.

Миленијалци ће доживети стоту и морају да одложе старост.

Подаци рађени за америчко становништво показују да је очекивани животни век за већину са почетка прошлог века био краћи од 60 година. Крајем миленијума се продужио за 20 година, док научна истраживања за "миленијанце" рођене с почетка овог века показују да ће живети просечно око 100 година. За нову реалност заслужни су побољшани услови живота и, наравно, напредак медицине.

Дуг век без квалитетног живота ништа не значи Фото: Депозит

Зашто жене живе дуже?
Овде се крије и одговор зашто жене живе дуже. Мушкарци, заправо, имају ген за ризик, а жене које одгајају децу и породицу, ген за сигурност. Оне боље брину и о себи. Жене су мање склоне болестима везаним за мутације гена на икс хромозому.

Дужина животног века, без квалитета живота, сама по себи није довољна, јер у таквим околностима особа треба да остане ментално и физички очувана, што је могуће једино ако уклони факторе који оштећују ћелије, односно узроке старења - истиче др Којићева.

Најдуже живе људи који нађу смисао живота!

Зна ли се генерално који тип личности дуже живи?

- Дуже живе људи који нађу сврху и смисао живота, а краћи животни век имају они који не виде смисао ни у чему и беже у алкохолизам, видео-игрице или неку другу активност која их искључује из живота - истиче др Звездана Којић.

На који узрок још треба обратити пажњу?

- На слободне радикале - слободне молекуле у води, ваздуху или храни, а имају слободне електроне због чега су веома реактивни - упозорава докторка.

7 савета за младост
Свакодневно наносите крем за сунчањеПрестаните са пушењем.Не правите гримасе.Масирајте лица.Једите здраву храну.Свакодневно пијте зелени чаја.Не радите често пилинг.

Слободни радикали реагују, заправо, са молекулима који граде наше тело и оштећују их. Ако има много слободних радикала долази до великих оштећења ДНК, чиме се убрзава процес старења.

Мало витамина подмлади, много убрзава старење!

Међутим, старење можемо да успоримо ако смањимо унос слободних радикала или ако повећамо њихову неутрализацију уносом витамина Ц, Д и Е. Али, и овде морамо бити опрезни, јер унос велике количине витамина, антиоксиданаса, такође није здрав. Превише унетих витамина, уместо да уклањају слободне радикале, стварају нове. Тако додатно оштећују ткива и убрзавају старење.

Прочитајте још: Зашто је КУРКУМА најздравији зачин БЛИСКОГ ИСТОКА и зашто треба да је користимо?

Како сачувати кожу на којој се најпре одражава старење?

- Упркос провереним фармацеутским кућама и њиховим препаратима за негу различитих делова коже лица и тела, оне нису у стању да промене и зауставе мутације ДНК, па самим тим ни старење. Кожа највише стари под утицајем сунца, па је на тај начин треба и штитити - истиче др Којић.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas