· · Коментари: 1
ЛЕКОВИ

ИСПРАВКА: ИВЕРМЕКТИН није лек за КОВИД-19, и не изазива стерилитет код МУШКАРАЦА

Многи људи су у страху од короне почели да пију ивермектин, међутим, истина у вези са овим леком је мало другачија.

1632225386_Depositphotos_33059069_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Ивермектин је лек који се користи за лечење одређених обољења изазваних паразитима код животиња, а могу га користити и људи, али уз доста пажљивије дозирање.

Међутим, током тренуте борбе против пандемије коју је изазвао вирус Covid-19, појавила се информација на овнову неадекватних истраживања да је ивермектин ефикасан против короне, због чега су га људи почели пити "на своју руку", и без савета лекара.

Прочитајте још: Јесен умирује МИГРЕНУ, али ако редовно радите једну ствар

Како наводи "The Guardian", у Оклахоми је због предозирања овим леком дошло до још већег оптерећења тамношњег здравственог система, због чега су Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА), Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и Светска здравствена организација (СЗО) издали упозорење да овај лек, а нарочито формулу намењену лечењу животиња, не треба користити за лечење болести Covid-19.

ФДА наводи да се тренутно спроводе клиничка испитивања у којима се тестира ефикасност овог лека за лечење болести Covid-19, али и напомиње да је узимање великих доза овог лека, који није одобрен за лечење ове болести, опасно, преноси сајт "Раскринкавање.ба".

Поред дезинформације да лечи корону, за ивермектин се писало да изазива и стерилитет код мушкараца.

Многе студије, почевши од оне из Нигерије из 2011. године, дошле су до закључка да овај лек код мушкараца изазива неплодност, прецизније да је утицао на смањење броја сперматозоида.

Чак је и портал "NewsChannel8", пренео истраживање из Нигерије, за које се касније установило да није адекватно спроведено. Чланак о томе да ивермектин изазива стерилитет код мушкараца, уклоњен је са овог портала, уз следећу напомену уредника, коју је портал "Раскринкавање.ба" пренео у целости:

"С обзиром на забринутост публике у погледу ефикасности и тачности научних метода коришћених у студији Ивермектина, спроведеној у Нигерији 2011. године, станица која је оригинално известила о овоме, КТСМ, издала је следећу исправку:

Национална прича о Ивермектину и студија о његовом утицају на репродуктивно здравље мушкараца, коју је објавио КТСМ, уклоњена је с наше wеб странице.

Забринутост због научно-истраживачких метода, истинитости оригиналног, рецензираног извештаја те јавних изјава Управе за храну и лекове (ФДА), у којима се каже да неплодност није позната нуспојава Ивермектина, довели су до наше уредничке одлуке да уклонимо причу."

Сходно свему наведеном, исправили смо текст који смо претходно објавили под насловом "Мушкарци који су попили ИВЕРМЕКТИН, постали су стерилни".

У првобитној верзији текста, писало је о томе да се ивермектин користио као лек против ковида, и да су мушкарци који су га пили постали стерилни, позивајући се на податке студије из Нигерије, из 2011. године.

На основу података са сајта "Раскринкавање.ба", првобитни чланак смо у потпуности изменили, и уклонили непроверене информације, као што су стерилитет изазван коришћењем ивермектина и ивермектин је лек против ковида.

Уместо тих информација, унели смо податке о студији из Нигерије, за коју је установљено да није адекватно спроведена, као и чињенице о леку ивермектин - чему је намењен, како је дошло до предозирања тим леком, као и упозорење Америчке Агенције за храну и лекове (ФДА), Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и Светске здравствене организације (СЗО) да овај лек није намењен за лечење ковида.

Напомена: Захваљујући порталу "Раскринкавање.ба", овај чланак је измењен, и информација коју смо пласирали је исправљена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.