Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Немојте одмах ПАНИЧИТИ на прву кијавицу! Ево како да разликујете прехладу од АЛЕРГИЈА

Упознајте се пажљиво са симптомима да би знали да их разликујете

1607729226_Depositphotos_428457484_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

С обзиром да прехлада и алергија имају исте симптоме, можда ће вам некада бити тешко разликујете та два стања. Један од начина да препознате због чега се осећате лоше је да обратите пажњу на симптоме које они не деле.

Прочитајте још: Напитак за добар дан: Како да направите комбинацију која чува здравље и подиже енергију!

Прехлада изазива умор и болове у мишићима, упаљено грло и најчешће грозницу. Са друге стране, алергијска реакција изазива свраб очију, бол у мокраћним каналима, кијавицу и осип на кожи.

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

Годишње доба може бити закође узрок симптома. Вероватније је да ћете се прехладити током јесењих и зимских месеци, мада је могуће добити прехладу и у пролеће и лето.

Један препознатљив знак алергије, посебно код деце, назива се „алергијски поздрав“. Децу која имају алергије сврби нос, који често трљају покретом руке према горе који изгледа као поздрав. Годишње доба може бити закође узрок симптома. Вероватније је да ћете се прехладити током јесењих и зимских месеци, мада је могуће добити прехладу и у пролеће и лето.

Тестови на алергене
За дијагнозу алергија могу се користити разни тестови. Тест на кожи се може користити за утврђивање изазивача алергије. Понекад примарни лекари или специјалисти за алергије такође могу да користе тестове крви за дијагнозу алергија у зависности од ваше старости и других здравствених стања.

Прочитајте још: Да ли сте знали која је идеална ПАУЗА између оброка и тренинга?

Други начин да се утврди да ли имате алергију или прехладу је трајање симптома. Прехлада се најчешће решава или ублажава у периоду од недељу дана или мало више. Алергије неће нестати ако се не лечите или не уклоните “окидач”. Сезонски алергени обично узрокују симптоме који трају две или три недеље.

Прочитајте још: Како да се једноставним вежбама РЕШИТЕ ПОДБРАДКА ( ВИДЕО)

Дијагностиковање прехладе и алергија

Не морате да се обратите лекару због прехладе, али ако закажете преглед, симптоми ће вам вероватно бити довољни да потврде дијагнозу. Ако ваш лекар мисли да имате бактеријску инфекцију као што је упала у грлу или упала плућа, можда ће вам бити потребни други тестови као што су брис грла или рендген грудног коша. У случају алергија, можда ћете морати да посетите лекара примарне здравствене заштите, доктора за ухо-нос-грло или алерголога. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas