· · Коментари: 0
ИНКОНТИНЕНЦИЈА

Од "бежања урина" пати 350.000 жена у Србији, а терапија је на дохват руке

Немогућност контролисања мокрења је епидемија о којој се не говори.

1624344170_Depositphotos_193716422_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Милиони жена и мушкараца у свету имају потешкоће са невољним цурењем мокраће, док подаци за Србију показују да са овим проблемом живи око 350.000, а да се лечи тек само 15.000 људи.

Прочитајте још: Ове лекове треба да избегавају људи са осетљивим желуцем

Колико жена пати од инконтиненције?

Немогућност контролисања мокрења (инконтиненција), која се манифестује у распону од повременог "бежања" неколико капи до потпуне немогућности задржавања мокраће, својеврсна је епидемија.

Свака друга жена старија од 50 године...

У југоисточној Европи око 50 одсто жена старијих од 50 година има овај проблем, али се тек свака десета јави лекару. Код млађих жена, појава инконтиненције је ниска, али она расте у репродуктивном периоду, после порођаја природним путем и око менопаузе, са сталним порастом у каснијем животном добу.

На едукативној трибини о немогућности контролисања мокрења "Проблем о коме се ћути", речено је да се први проблеми са инконтиненцијом код већине људи јављају око педесете године живота.

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Код младих разлог - порођај
Код младих жена инконтиненција је најчешће последица тешких или вишеструких порођаја природним путем, а касније мишићи и ткиво природно слабе са старењем, мада неконтролисано мокрење може да се јави и као последица гојазности, дијабетеса, хистеректомије (хируршко одстрањивање материце). Ургентни, неиздржив нагон за мокрењем који се тешко задржава, одлажења у тоалет ради мокрења више од осам пута дневно, а током ноћи више од два пута, неки су од симптома који указују на ургентну инконтиненцију.

Симптоми бежања урина

Професор др Александар Вуксановић, уролог у Универзитетском клиничком центру Србије, каже да код ургентне инконтиненције, која је такође невољни губитак мокраће, количина урина у бешици не мора да буде велика, али се импулси шаљу да је бешика пуна, због чега долази до грчења мишића бешике која избацује урин напоље.

Количина урина је мала, а импулси кажу да је пуна!

- Ово је доста чест поремећај код жена и мушкараца који драматично нарушава квалитет живота - објашњава проф. Вуксановић. - Инконтиненција је често прогресивна, а колико ће брзо да се развија то у почетку не знамо.

Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо

Фитопрепарати или терапија?

Међутим, поента је да данас ниједан пацијент не мора да трпи, па макар имао и благе тегобе. Зато је потребно лечити овај проблем, а циљ терапије је да се пацијентима побољша квалитет живота.

Терапија побољшава квалитет живита.

Пре 20 година тешки облици инконтиненције решавали су се искључиво хируршким путем и већина жена, које су имале стрес инконтиненцију, нису желеле да се на овај начин лече. Сада постоје и лекови, и минимално инвазивне процедуре којима се ова врста инконтиненција коригује.

- Имамо и пацијенте који имају минималан губитак урина, код којих би класична фармаколошка терапија можда била превише јака или би могла да даје неке нежељене ефекте - каже проф. Вуксановић. 

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Тада се у терапију укључују фитопрепарати који садрже екстракт семена тикве и изофлавоне из семена соје. Фитотерапеутици су нам изузетно корисни, како за благе облике, тако и као допуна терапије код тежих облика инкотиненције када можемо избећи повећање дозе лекова који би могли да дају нежељене ефекте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.