Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ови витамини чувају здравље ОЧИЈУ: Они се налазе у храни и имају значајну улогу у очувању вида

Истраживања сугеришу да неки витамински и минерални суплементи могу помоц́и у заштити очију

1662903166_Foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Витамини А, Ц и Е , као и неки минерали неопходни су за одржавање здравља очију. Витамини Б групе и неке хранљиве материје такође могу играти важну улогу у очувању доброг вида. Недостаци одређених витамина могу повец́ати ризик од неких стања ока, као што су катаракта, глауком и макуларна дегенерација. Истраживања сугеришу да неки витамински и минерални суплементи могу помоц́и у заштити од ових стања или успорити њихов развој.

Витамини, а посебно витамин А најважнији је за добар вид

Витамин А је од суштинског значаја за добар вид. То је компонента протеина родопсина, који омогуц́ава оку да види у условима слабог осветљења. Према Америчкој академији за офталмологију, недостатак витамина А може довести до ноц́ног слепила. Витамин А такође подржава функцију рожњаче, која је заштитни спољни слој ока. Особа којој недостаје витамин А може открити да њене очи производе мало влажности.

Бета каротен је примарни извор витамина А у људској исхрани. Он је врста биљног пигмента који се зове каротеноид који постоји у обојеном воц́у и поврц́у, углавном црвеном и наранџастом. Храна која обилује витамином А је батат или слатки кромпир, шаргарепа, црвена паприка и бундева.

Витамин Е је моћан антиоксиданс

Алфа токоферол је облик витамина Е који има посебно моц́на антиоксидативна својства. Антиоксиданси помажу у борби против слободних радикала, који оштец́ују ткива у целом телу. Понекад слободни радикали могу оштетити протеине у оку. Ово оштец́ење може довести до развоја катаракте. Мета-анализе из 2015. су закључиле да висок унос витамина Е, било кроз исхрану или суплементе, може смањити ризик од развоја катаракте. Храна богата витамином Е укључује: бадеме, сунцокрет,кикирики, сунцокретово уље,уље соје, кукуруз и пшеничне клице, шпаргла.

Витамин Ц спречава појаву неких болести ока

Витамин Ц игра важну улогу у самом оку, штитец́и га од оштец́ења УВ зрацима. Док се концентрација витамина Ц у очима смањује са годинама, исхрана и суплементи могу да се супротставе томе. Витамин Ц такође помаже у заштити од оксидативног оштец́ења. Оксидативно оштец́ење је кључни фактор код две најчешц́е катаракте повезане са старењем: кортикалне и нуклеарне катаракте. Кортикална катаракта се развија на ивицама сочива, док се нуклеарна катаракта јавља дубоко у њиховом центру.

Студија, која је трајала 10 година, истраживала је различите факторе који могу помоц́и у спречавању развоја нуклеарне катаракте. Студија је укључивала више од 1.000 парова женских близанаца. На крају периода истрраживања, учесници који су конзумирали више витамина Ц показали су смањење ризика од прогресије катаракте за 33 одсто. Намирнице које садрже висок ниво витамина Ц су поморанџе, сок од поморанџе, броколи, прокељ, купине, сок од грејпфрута…

Витамини Б групе утичу на развој глаукома

Студија из 2018. године у Јужној Кореји открила је везу између смањеног уноса витамина Б3 (ниацина) и глаукома. Код људи са глаукомом, накупљање течности у оку врши притисак на оптички нерв. Временом, ово може оштетити нерв, што доводи до губитка вида. Студија из 2020. такође је открила да суплементти витамина Б1 и мекобаламина могу смањити симптоме болести сувог ока.

Намирнице које садрже висок ниво различитих витамина Б су:

Витамина Б1 (тиамин) има у пасуљу, сочиву, свињетини, риби, грашаку, јогурту, док се витамин Б2 (рибофлавин) налази у говедини, зоби, јогурту, млеку, шкољкама, печуркма, лапо и бадемима. Витамин Б3 (ниацин) највише је конвентрисан у говеђој џигерици, пилетини, лососу и туњевини, смеђем и белом пириначу, као и кикирикију. Леблебија, тамно лиснато зеље, живина, говеђа џигерица, лосос и туњевина имају највише витамина Б6. Витамин Б9 (фолна киселина) налази се у лиснатом поврц́у, кикирикију, пасуљу, плодовима мора, семенкама сунцокрета и јајима, док витамин Б12 (кобаламин) највише садржи риба, јетра, црвено месо, живина и јаја.

Лутеин и зеаксантин штите очи у зрелом добу

Истраживања су показала да са годинама, а посебно после 50.године живота, често долази до дегенерације жуте мрље, што може довести до губитка централног вида. Како је обично периферни вид сачуван, особа може да се креће у простору, али има потешкоће са читањем. Ова болест се ређе јавља код људи који конзумирају храну богату лутеином и зеаксантином, при чему унос лутеина треба да буде већи од 10мг, а зеаксантина већи од 2мг дневно. Они су такође и мање осетљиви на светлост и имају бољи вид у односу на оне који не конзумирају довољно хране богате овим антиоксидансима.
Лутеин и зеаксантин се у већим количинама налази у јајима и зеленом поврћу као што је спанаћ, кељ, броколи и шаргарепа, али га има и у кукурузу, грашку, бундеви, тикви и репи. Има га и у воћу као што су брескве, кајсије, манго, папаја, наранџе, мандарине и лубенице.

Омега -3 масне киселине против дијабетичке ретинопатије

Омега-3 масне киселине позитивно утичу на наше когнитивне способности и јачају имуни систем, али су значајне и за очи. Ове масне киселине помажу у формирању ћелија у оку и имају анти-инфламаторна својства која играју улогу у спречавању дијабетичке ретинопатије. Помажу да се ублажи синдром сувог ока, тако што поспешују производњу суза и тиме умањују иритацију ока. Омега-3 масне киселине се могу наћи у разним врстама рибе, семену лана, соји и орашастим плодовима. Ротердамска студија је пратила повезаност дегенерације жуте мрље са старошћу, и потврдила лековита својства омега-3 масних киселина. Сви у овој студији, који су два пута недељно на трпези имали рибу богату овим масним киселинама, смањили су за 24 одсто ризик од дегенерације жуте мрље.

Прочитајте још: Ово поврће ће вам може помоћи да изгубите КИЛОГРАМЕ и побољшате ВИД: Наћи ћете га на свакој тезги, а можете га узгајати и у свом ДОМУ (ФОТО)

Како цинк утиче на здравље очију?

Цинк је од великог значаја за здравље очију. То је минерал који помаже у одржавању структуре мрежњаче, ћелијских мембрана, и читаве протеинске структуре ока. Он омогућава витамину А да дође из јетре у мрежњачу како би произвео меланин, пигмент који штити ваше очи од ултраљубичастог зрачења. Цинка има највише у остригама, али се може наћи и у говедини, ћуретини, махунаркама и орашастим плодовима.

Ресвератол за добар вид

Ресвератрол је биљни полифенол који има снажна анти инфламаторна својства и потентан је антиоксиданс. Захваљујући томе он спречава дегенерацију жуте мрље која настаје због повећане оксидације у ћелијама и тиме њиховог оштећења, а ублажава и друге болести очију као што су катаракта и глауком. Спречава активацију инфламаторних процеса, захваљујући својим антиоксидантним својствима која елиминишу слободне радикале.
Ресвератрол се највише налази у кожици грожђа, а има га и у боровници, шљивама, кикирикију, чоколади и разним бобицама.

Шта ако витамини нису довољни?

За здравље очију најважнији су витамини, односно правилна исхрана богата витаминима, која пружа одличну заштиту од разних проблема са видом и дегенеративних процеса.
И без обзира у којем сте животном добу, ако једете доста воћа, поврћа, протеина и здравих масти, очима ћете обезбедити све потребне хранљиве материје и тиме их учинити и одржати здравим. Понекад су потребни суплементи који ће дати додатну подршку у напорима за очувањем здравља очију. Суплементи су поготову корисни ако већ имате неку болест очију, и не можете преко разноврсних намирница унети довољну количину витамина и минерала.

БОНУС ВДИЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas