Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Паљење њива је опасно за АСТМУ подједнако као градско загађење

Излагање високом нивоу загађења ваздуха може да учини децу гојазном и изложи их већем ризику од астме, открило је ново истраживање.

1631702047_Depositphotos_42918869_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Студија је показала да гојазна деца имају 79 одсто веће шансе да добију ово плућно обољење.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Загађен ваздух је опасан за децу

Истраживање Lung Care Foundation и Pulmocare Research and Education је прво које је у Индији успоставило везу између деце са прекомерном тежином, астме и загађења ваздуха.

Дуго су упозоравали
Стручњаци су дуго упозоравали да дуготрајно излагање загађеном ваздуху може да доведе до респираторних обољења, посебно међу децом. Кажу да су потребне хитне мере да се она заштите.

Lung Care Foundation је прегледала 3.157 деце у 12 школа, насумично одабраних, из Делхија и јужних индијских градова који имају релативно чистији ваздух.

Ситни загађивачи су опаснији од крупних

Утврђено је да је 39,8 одсто деце из Делхија имало прекомерну тежину у поређењу са 16,4 одсто у јужним градовима земље. Оно што је пријављено су честице (ПМ2,5), које су опасни ситни загађивачи у ваздуху, а које су пронађене у градовима у којима је рађено истраживање.

Прочитајте још: Ако вам сметају промене времена набавите 7 руских чајева којих има у Србији

Смог изазивају и пожари њивама

Сваке године загађење ваздуха у Делхију достиже нивое који су око девет пута виши од оног који Светска здравствена организација (СЗО) сматра безбедним. Смог најчешће настаје као продукт пољопривредних пожара и ватромета приликом неких свечаности.

Загађен ваздух изазива и гојазност деце

Истраживачи сматрају да би загађење требало да се смањи и да би се избегла катастрофа са ковидом, јер је и та повезаност откривена.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Др Сундип Салви, директор Pulmocare Research and Education Foundation, рекао је да истраживање потврђује да удисање таквог загађеног ваздуха може да утиче на гојазност код деце. Истакао је да загађивачи у ваздуху садрже одређене хемикалије, познате као изазивачи гојазности, које могу да промене метаболизам особе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas