Oglas
· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJA

Paljenje njiva je opasno za ASTMU podjednako kao gradsko zagađenje

Izlaganje visokom nivou zagađenja vazduha može da učini decu gojaznom i izloži ih većem riziku od astme, otkrilo je novo istraživanje.

1631702047_Depositphotos_42918869_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Studija je pokazala da gojazna deca imaju 79 odsto veće šanse da dobiju ovo plućno oboljenje.

Pročitajte još: I sa njima treba biti OPREZAN: Kako se pravilno kombinuju VITAMINI?

Zagađen vazduh je opasan za decu

Istraživanje Lung Care Foundation i Pulmocare Research and Education je prvo koje je u Indiji uspostavilo vezu između dece sa prekomernom težinom, astme i zagađenja vazduha.

Dugo su upozoravali
Stručnjaci su dugo upozoravali da dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu može da dovede do respiratornih oboljenja, posebno među decom. Kažu da su potrebne hitne mere da se ona zaštite.

Lung Care Foundation je pregledala 3.157 dece u 12 škola, nasumično odabranih, iz Delhija i južnih indijskih gradova koji imaju relativno čistiji vazduh.

Sitni zagađivači su opasniji od krupnih

Utvrđeno je da je 39,8 odsto dece iz Delhija imalo prekomernu težinu u poređenju sa 16,4 odsto u južnim gradovima zemlje. Ono što je prijavljeno su čestice (PM2,5), koje su opasni sitni zagađivači u vazduhu, a koje su pronađene u gradovima u kojima je rađeno istraživanje.

Pročitajte još: Ako vam smetaju promene vremena nabavite 7 ruskih čajeva kojih ima u Srbiji

Smog izazivaju i požari njivama

Svake godine zagađenje vazduha u Delhiju dostiže nivoe koji su oko devet puta viši od onog koji Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra bezbednim. Smog najčešće nastaje kao produkt poljoprivrednih požara i vatrometa prilikom nekih svečanosti.

Zagađen vazduh izaziva i gojaznost dece

Istraživači smatraju da bi zagađenje trebalo da se smanji i da bi se izbegla katastrofa sa kovidom, jer je i ta povezanost otkrivena.

Pročitajte još: GREJPFRUT je zdrav, ali može imati NEGATIVNA dejstva ako se uzima sa OVIM lekovima

Dr Sundip Salvi, direktor Pulmocare Research and Education Foundation, rekao je da istraživanje potvrđuje da udisanje takvog zagađenog vazduha može da utiče na gojaznost kod dece. Istakao je da zagađivači u vazduhu sadrže određene hemikalije, poznate kao izazivači gojaznosti, koje mogu da promene metabolizam osobe.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas