· · Коментари: 0
ПОСТ

Почео је БОЖИЋНИ ПОСТ: Како превазићи КРИЗУ за храном и ко не би требало да ПОСТИ према савету нутриционисте

Божићни пост почео је данас, 28. новембра, и трајаће до 7. јануара.

1638096200_shutterstock_239463271.jpg
Фото: Sutterstock

Пост подразумева прелазак на другачији режим исхране, а шта треба јеси и како најлакше избећи кризе које се дешавају, говорила је нутриционисткиња Верослава Станковић у Јутарњем програму на РТС-у.

Нутриционисткиња је такође посаветовала људе који желе да посте - на шта треба обратити пажњу, и ко не би требало да пости.

Прочитајте још: Почиње БОЖИЋНИ ПОСТ: Како да правилно постите и које грешке не смете правити

"Пост је уздржавање пре свега од лоших мисли, храна иде успут уз то. Ако нисте спремни, онда не треба да постите. Пост јесте стрес, али зато треба да се припремимо постепеним смањивањем количине хране, да не бисте упали у психолошке замке", објаснила је нутриционисткиња Станковић, па се надовезала на то како избећи кризе за храном.

"Могу да се праве потажи, одлични су, не само барено поврће које људи не воле, јер им изазива психолошки моменат да ће бити гладни. Узмите хлеб уз то, може потаж да се прави од грашка, тикве, од намирница које имају мало више шећера, да се не би дошло до претеране глади", рекла је Станковић и открила у којим ситуацијама треба прекинути пост.

"Пре свега, наше мисли ће нам то показати. Ако кренемо са нервозом и лошим мислима знамо да имамо проблем. Онда треба прекинути пост, и што свештенство каже, људи који имају здравствени проблем, деца и труднице, требало би да избегавају пост. Стварно зависи, деца не би требало да посте, њима је неопходно месо као и људима који имају тешке облике анемије. Чак и за труднице није толико страшно, оне ће надокнадити рибом и махунаркама као што је пасуљ. Али треба се консултовати понекад са доктором ако има здравствених проблема", закључила је Станковић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.