Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОЗНАТИ

Поред Бруса Вилиса, и ове холивудске личности ПАТЕ ОД АФАЗИЈЕ

Брус Вилис најавио је повлачење из света глуме након што му је дијагностификована афазија – поремећај који отежава говор и памћење

1648978374_Screenshot_8.jpg
Пхото:Принтсцреен/инстаграм/емилиа_цларке/
Oglas

Тужну вест на друштвеним мрежама поделила је Брусова породица, укључујући и бившу супругу Деми Мур, написавши да Вилис има проблем са когнитивним способностима. Афазија обично настаје након што особа доживи мождани удар или повреду главе, а засад није познат разлог због којег глумац пати од овог не тако ретког поремећаја. Заправо, Брус није једина холивудска звезда која се сусрела са афазијом, има их неколико. Процес опоровка од афазије је могућ, а, између осталог, подразумева и помоћ логопеда.

Шерон Стоун

Када је имала 43 године, Шерон Стоун се срушила у свом дому због анеуризме мозга и претрпела накнадно церебрално крварење које је трајало девет дана. Кад је отпуштена из болнице, изгубила је способност читања и развила је проблеме с говором, укључујући муцање.

Ренди Травис

Кантри звезда награђена Гремијем, хоспитализована је због вирусне кардиомиопатије, вируса који напада срце, а 2013. је доживео мождани удар. Убрзо након тога изгубио је способност говора и разумевања језика, а своју борбу с афазијом описао је у мемоарима из 2019, "Заувек, Амин: Мемоари о музици, вери и храбрим животним олујама".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Симптоми АНЕМИЈЕ вребају током пролећа: Ово су 4 намирнице за добру КРВНУ СЛИКУ

Емилија Кларк

Недуго пошто је завршила снимање прве сезоне "Игре престола" 2011, Емилија Кларк је на вежбању доживела болну главобољу, коју је описала као да јој је еластична трака стискала мозак. Своје искуство неуобичајене врсте можданог удара узрокованог крварењем на површини мозга, поделила је у прошлогодишњем есеју који је написала за Тхе Неw Yоркер. "Након крварења нисам могла да се сетим имена. Уместо тога, бесмислице су ми летеле из уста и почела сам да паничим. Никада нисам доживела такав страх", написала је. Њена афазија је, срећом, нестала након недељу дана.

Геби Гифордс

Геби Гифордс била је домаћин догађаја Цонгресс он Yоур Цорнер испред Сафеwаy-а у Тусону у јануару 2011. када је наоружани мушкарац почео да пуца на гомилу, погодивши је у главу. Њена борба с афазијом годинама ју је оставила неспособном да артикулише више од неколико речи, али је и даље могла да пева песме које је научила пре него што је умало убијена. У питању је феномен у вези са левом хемисфером мозга која је одговорна за језик, док је десна хемисфера специјализована за мелодију. Гифордс се с временом опоравила, а са супругом је основала организацију за помоћ жртвама насиља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тешко али изводљиво: СЕДАМ начина како се одвићи од шећера

Дик Кларк

Популарни амерички водитељ доживео је мождани удар у децембру 2004, који га је оставио парализованим на десној страни, а такође је доживео и афазију. Након тога наставио је да одрађује улогу водитеља све до смрти, 2012. године.

-Дик Кларк показао је свету да људи могу да имају мождани удар и да и даље могу да функционишу-

БОНУС ВИДЕО:

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas