· · Коментари: 0
САВЕТ

Познат је по бројним ЛЕКОВИТИМ СВОЈСТВИМА, али може да подигне КРВНИ ПРИТИСАК: Са овим чајем треба бити ОПРЕЗАН

Висок крвни притисак повећава ризик од срчаног удара, тако да је од великог значаја да се држи у нормалним вредностима.

1641976056_tea-ged45c947a_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Хипертензија представља водећи фактор ризика за настанак кардиоваскуларних болести, а повишен крвни притсак је познат и као "тихи убица". Повезује се с генетиком, годинама, нездравим навикама попут пушења, појачаног конзумирања алкохола и енергетских напитака, стреа и недостатка сна.

Иако је од пресудне важности консултовати лекара и променити животне навике, треба бити опрезан и са природним лековима јер једна најновија здравствена студија истиче да чај од сладића, који је познат по бројним лековитим својствима, може у неким случајевима да повиси притисак.

Прочитајте још: Може да изазове НЕМИР, АНКСИОЗНОСТ и НЕСАНИЦУ: Када ЗЕЛЕНИ ЧАЈ постаје опасан?

Сладић се већ годинама употребљава за ублажавање респираторних и бубрежних инфекција, гастритиса, реуматских обољења и чира на желуцу.

Ипак, доктор Жан-Пјер Фалет са Универзитет Мекгил у Монтреалу упозорава да и биљни производи могу бити штетни, попут овог изузетно здравог чаја.

"Превелике количине неких биљних производа могу имати нуспојаве. Производи који садрже екстракт корена сладића могу подићи крвни притисак, изазвати задржавање воде и смањити ниво калијума ако се конзумирају у прекомерној количини", рекао је доктор.

Нормална вредност крвног притиска, према Светској здравственој организацији, је 120/80 мм живиног стуба за особе старије од 18 година. Када "горњи" притисак пређе 140, а "доњи" 90 сматра се да је повишен крвни притисак. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.