Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Poznat je po brojnim LEKOVITIM SVOJSTVIMA, ali može da podigne KRVNI PRITISAK: Sa ovim čajem treba biti OPREZAN

Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog udara, tako da je od velikog značaja da se drži u normalnim vrednostima.

1641976056_tea-ged45c947a_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Hipertenzija predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a povišen krvni pritsak je poznat i kao "tihi ubica". Povezuje se s genetikom, godinama, nezdravim navikama poput pušenja, pojačanog konzumiranja alkohola i energetskih napitaka, strea i nedostatka sna.

Iako je od presudne važnosti konsultovati lekara i promeniti životne navike, treba biti oprezan i sa prirodnim lekovima jer jedna najnovija zdravstvena studija ističe da čaj od sladića, koji je poznat po brojnim lekovitim svojstvima, može u nekim slučajevima da povisi pritisak.

Pročitajte još: Može da izazove NEMIR, ANKSIOZNOST i NESANICU: Kada ZELENI ČAJ postaje opasan?

Sladić se već godinama upotrebljava za ublažavanje respiratornih i bubrežnih infekcija, gastritisa, reumatskih oboljenja i čira na želucu.

Ipak, doktor Žan-Pjer Falet sa Univerzitet Mekgil u Montrealu upozorava da i biljni proizvodi mogu biti štetni, poput ovog izuzetno zdravog čaja.

"Prevelike količine nekih biljnih proizvoda mogu imati nuspojave. Proizvodi koji sadrže ekstrakt korena sladića mogu podići krvni pritisak, izazvati zadržavanje vode i smanjiti nivo kalijuma ako se konzumiraju u prekomernoj količini", rekao je doktor.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas