Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Хипертензија је један од водећих фактора за настанак атеросклерозе: Савети доктора за превенцију

Уважени кардиолог Центра за хипертензију Универзитетског Клиничког центра Србија, Др Ненад Радивојевић, открива који су фактори ризика за настанак нежељених кардиоваскуларних догађаја, и на који начин се могу превенирати инфаркт миокарда и шлог.

1718180931_shutterstock_2275656477.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Хипертензија (повишен крвни притисак) је најчешће кардиоваскуларно обољење. Према доступним подацима у Србији од хипертензије болује скоро 48% одраслих становника. Овако велики број оболелих последица је генетских, али и неповољних социо-економских фактора, као и неадекватне исхране, пушења, гојазности, физичке неактивности, буке и загађења ваздуха. Повишени крвни притисак је један од водећих фактора ризика за настанак атеросклерозе, а последично и кардиоваскуларних срчаних слабости, поремећаја срчаног ритма, можданих удара и болести бубрега. Сваки пораст систолног (горњег) крвног притиска за 20ммХг и дијастолног (доњег) крвног притиска за 10ммХг удвостручује ризик настанка инфаркта миокарда, или можданог удара.

Др Ненад Радивојевић

Хомоцистеин је аминокиселина коју витамин Б12 и Б6 разграђују на једињења неопходна за нормално функционисање организма. Повишене вредности хомоцистеина се јављају код пушача, старијих од 50. година, слабо физички активних, али и код употребе појединих лекова. Без лечења повишених вредности повећава се склоност ка настанку обољења срца, можданог удара и деменције. Хомоцистеин омогућава нагомилавање масних депоа, повећава накупљање тромбоцита и стимулише оксидацију ЛДЛ холестерола што убрзава атеросклерозу. Повећање нивоа хомоцистеина у крви (3 µмол/Л) повећава ризик за настанак кардиоваскуларних обољења, инфаркта срца за 15% и можданог удара за 24%. С обзиром да је оштећење зидова крвног суда уз повишене вредности хомоцистеина у крви у основи настанка кардиоваскуларних болести, саветујем, поред наведених витамина и фолну киселину, али само у активном облику 5-метилтетрахидрофолата (5-МТХФ). Познато је да више од 2/3 особа у Србији има урођени дефицит ензима који активира фолну киселину (МТХФР), те код њих долази до повећања концентрације хомоцистеина.

Веза између хипертензије и повишених вредности хомоцистеина као и њихов заједнички утицај на крвне судове и обољевање предмет је интересовања и истраживања у области медицине. Показан је негативан утицај хомоцистеина и на настанак и убрзање развоја атеросклерозе на крвним судовима врата код особа са повишеним притиском (нарочито код мушкараца старијих од 55 година). Хомоцистеин показује јасну везу и са повећаном крутости крвних судова, што је лош прогностички фактор за настанак кардиоваскуларних болести (што су више вредности хомоцистеина већа је вредност крутости крвних судова). Хипертензија удружена са повишеним вредностима хомоцистеина је веома лоша комбинација за коју је показано да утиче на појаву и већу укупну смртност у старијој популацији. Када је реч о старијој популацији јако су важни резултати најновијих испитивања о утицају повишеног крвног притиска и хомоцистеина на смањење мождане масе, убрзани пад когнитивних функција и развој деменције. Смањењем нивоа хомоцистеина побољшава се еластичност крвних судова, самим тим помаже и боља контрола вредности крвног притиска, као и боља циркулација у мозгу чиме се успорава природно старење можданих функција.

Фото: промо

Препорука свим пацијентима је Цардиовитамин® ФД3 који у свом саставу има чак 800μг активног облика фолне киселине и 1000 интернационалних јединица витамина Д3, као и витамине Б1, Б6, Б12, и витамин Ц. Његови активни састојци могу помоћи да се снизе повишене вредности хомоцистеина, и самим тим спрече оштећења зида крвних судова, чиме се успорава процес атеросклерозе. Такође, активни састојци из Цардиовитамин® ФД3 капсула смањују ниво запаљенског процеса и на тај начин учествују у очувању здравља крвних судова.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas