· · Коментари: 0

Предности коришћења СВИЊСКЕ масти: Многи тврде да је здравија од уља, а може имати ПОЗИТИВАН утицај на кости и плућа

Свињска маст у све више домаћинстава замењује уље због бројних бенефита које има

1665654407_Foto-Pixabay-Printscreen-YouTube-Eterija-recepti.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - Етерија рецепти, Пиxабаy

Осим што килограм масти замењује четири литра уља, за куповину ове намирнице ће вам бити потребно чак четири пута мање новца него за уље. Зато су грађани почели да се окрећу овој намирници.

Свињска маст дуго се сматрала опасном по здравље, али доказано је од стране бројних стручњака како је маргарин, који је годинама био замена масти, опаснији и штетнији по људско здравље.

По свом саставу је 40 одсто засићена масноћа, а у поређењу са кокосовим уљем, је 85 одсто засићена маст.

Већину мононезасићених масти у свињској масти чини олеинска киселина, врло здрава масна киселина која помаже раду срца и која је повезана с мањим нивоом лошег холестерола.

У свињској масти има двоструко више олеинске киселине него што има маслац.

Мање штетних радикала 

Свињска маст има врло високу тачку кључања, тачније своју структуру не мења и приликом загревања изнад 250 степени. Намирнице пржене у свињској масти апсорбују мање штетних радикала који се у случају других топљивих намирница попут маслаца пржењем повећавају.

Наравно пржена храна се не препоручује у великим количинама, али када то и радите најбоља опција за подлогу пржења је маст која ће храни дати и онај посебан укус какав памтимо из тањира наших бака.

Здраве масноће 

Масноће из масти имају своје предности и доказано је како су телу потребне за обављање свакодневних функција, наравно у знатно смањеној количини.

Маст садржи калорије, али истраживања су потврдила да је реч при томе о засићеним мастима која стварају осећај ситости, предност је што се масноће из масти претварају у енергију и помажу апсорпцију витамина.

Свињска маст доказано садржи холестерол који се у телу, под утицајем УВ зрака претвара у витамин Д значајан за апсорпцију калцијума.

Свињска маст као лек је невероватно добра за целокупно здравље, иако јој се често даје епитет да је штетна за људски организам. Наиме, овај природни мелем је најзаслужнији за дуговечан живот наших предака. Неки од њих су доживели дубоку старост, јер нису имали здравствених проблема као што је то случај данас.

Прочитајте још: Доручак за мршављење: Направите укусан и здрав смути

Здраве кости 

За здраве кости потребан је калцијум, који данас веома ретко уносимо путем хране. За оне који су нетолерантни на лактозу, прави избор је свињска маст за зглобове и кости. Баш она садржи велике количине витамина Д.

Овај витамин има значајну улогу у апсорпцији калцијума. Зато је коришћење овог природног мелема веома важно за здравље коштаног ткива и превенцију бројних обољења целог скелета.

Као што има благотворно дејство на кости, тако и на плућа делује као прави природан лек. За лечење бронхијалне упале може се користити и овај природан мелем, који ће проблем елиминисати веома брзо, преноси Србија Данас.

Против бронхитиса

Као лек за бронхитис припрема се тако што се у пола литра млека скувају 2-3 листа подбела. Када прокључа, потребно је додати кашичицу лоја. Овај напитак треба пити свако вече пре спавања и то по једну шољу.

Оно што даје још предности у доба ове скупоће на страну свињске масти јесте да чињеница да исту количину можете током спремања храна користити неколико пута, док уље након једне употребе можете само да баците.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.