Oglas
· · Komentari: 0

Prednosti korišćenja SVINJSKE masti: Mnogi tvrde da je zdravija od ulja, a može imati POZITIVAN uticaj na kosti i pluća

Svinjska mast u sve više domaćinstava zamenjuje ulje zbog brojnih benefita koje ima

1665654407_Foto-Pixabay-Printscreen-YouTube-Eterija-recepti.jpg
Foto: Printscreen/ YouTube - Eterija recepti, Pixabay
Oglas

Osim što kilogram masti zamenjuje četiri litra ulja, za kupovinu ove namirnice će vam biti potrebno čak četiri puta manje novca nego za ulje. Zato su građani počeli da se okreću ovoj namirnici.

Svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, ali dokazano je od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje.

Po svom sastavu je 40 odsto zasićena masnoća, a u poređenju sa kokosovim uljem, je 85 odsto zasićena mast.

Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola.

U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego što ima maslac.

Manje štetnih radikala 

Svinjska mast ima vrlo visoku tačku ključanja, tačnije svoju strukturu ne menja i prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni. Namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju.

Naravno pržena hrana se ne preporučuje u velikim količinama, ali kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

Zdrave masnoće 

Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini.

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila da je reč pri tome o zasićenim mastima koja stvaraju osećaj sitosti, prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina.

Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Svinjska mast kao lek je neverovatno dobra za celokupno zdravlje, iako joj se često daje epitet da je štetna za ljudski organizam. Naime, ovaj prirodni melem je najzaslužniji za dugovečan život naših predaka. Neki od njih su doživeli duboku starost, jer nisu imali zdravstvenih problema kao što je to slučaj danas.

Pročitajte još: Doručak za mršavljenje: Napravite ukusan i zdrav smuti

Zdrave kosti 

Za zdrave kosti potreban je kalcijum, koji danas veoma retko unosimo putem hrane. Za one koji su netolerantni na laktozu, pravi izbor je svinjska mast za zglobove i kosti. Baš ona sadrži velike količine vitamina D.

Ovaj vitamin ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma. Zato je korišćenje ovog prirodnog melema veoma važno za zdravlje koštanog tkiva i prevenciju brojnih oboljenja celog skeleta.

Kao što ima blagotvorno dejstvo na kosti, tako i na pluća deluje kao pravi prirodan lek. Za lečenje bronhijalne upale može se koristiti i ovaj prirodan melem, koji će problem eliminisati veoma brzo, prenosi Srbija Danas.

Protiv bronhitisa

Kao lek za bronhitis priprema se tako što se u pola litra mleka skuvaju 2-3 lista podbela. Kada proključa, potrebno je dodati kašičicu loja. Ovaj napitak treba piti svako veče pre spavanja i to po jednu šolju.

Ono što daje još prednosti u doba ove skupoće na stranu svinjske masti jeste da činjenica da istu količinu možete tokom spremanja hrana koristiti nekoliko puta, dok ulje nakon jedne upotrebe možete samo da bacite.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas