Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
упале

Препознајте упалу уха код деце: Чест проблем током летњих месеци

Упала спољног уха се чешће дешава лети, за разлику од упале средњег уха која нас углавном мучи у зимским данима.

1628613009_Depositphotos_423955770_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Деца су посебно осетљива, а можемо да им помогнемо ако на време уочимо прве симптоме.

- Упала спољашњег ушног ходника је последица дуготрајног квашења коже у ушном каналу која није предвиђена за квашење. Вода у којој се дете купа, никада није довољно чиста, и посебно ако заостане воде у спољашњем уху, онда су то идеални услови заразвој бактерија и гљивица, и за развој запаљења - објаснила је педијатар др Радмила Косић за РТС.

Прочитајте још: Кувани КАКАО је много бољи од кафе? Даје исти подстицај, али траје дуже, без нуспојава! (РЕЦЕПТ)

Проблем може да настане и у малим породичним базенима, који се често не хлоришу и не празне редовно. У њима је потребно мењати воду свакога дана.

Први симптоми упале су јасни; када дете почне да плаче и да се држи за ухо, тада је време да се крене са терапијом. Код беба се јавља неутешан плач и одбојност према храни.

Др Косић саветује да, док се не стигне до лекара, родитељи детету могу олакшати бол и снизити телесну температуту сирупом. Дејство сирупа неће променити налаз током прегледа, али ће помоћи детету.

- Ни од народне медицине не треба бежати, наши преци су се тако лечили годинама, а данас имамо савремене методе, педијатар је увек близу, оториноларинголог такође -  коментарише др Косић маслиново уље и бели лук као народни лек.

Прочитајте још: Берите ЛАВАНДУ и уживајте у ШЕСТ благодети: Ублажава бол и уводи у дубок сан!

- Терапија је локална, деца не добијају антибиотске сирупе, већ добију локално - антибиотске и кортикостероидне масти или капи. Никако не треба покушавати вађење церумена - нагласила је др Косић.

Након прописане терапије, опоравак се очекује у року од пет до седам дана.

Др Косић објашњава да је церумен, као ушна маст - нешто што је природа „смислила" за тај део нашег тела, да је њему место у уху, и да се вади само ако се створи церуменски чеп, и то код стручног лица.

Када је реч о штапићима за ухо, додаје да њихова употреба сабија церумен, прави чеп и да може узроковати додатне непријатности, те их не треба користити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas