· · Komentari: 0
upale

Prepoznajte upalu uha kod dece: Čest problem tokom letnjih meseci

Upala spoljnog uha se češće dešava leti, za razliku od upale srednjeg uha koja nas uglavnom muči u zimskim danima.

1628613009_Depositphotos_423955770_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Deca su posebno osetljiva, a možemo da im pomognemo ako na vreme uočimo prve simptome.

- Upala spoljašnjeg ušnog hodnika je posledica dugotrajnog kvašenja kože u ušnom kanalu koja nije predviđena za kvašenje. Voda u kojoj se dete kupa, nikada nije dovoljno čista, i posebno ako zaostane vode u spoljašnjem uhu, onda su to idealni uslovi zarazvoj bakterija i gljivica, i za razvoj zapaljenja - objasnila je pedijatar dr Radmila Kosić za RTS.

Pročitajte još: Kuvani KAKAO je mnogo bolji od kafe? Daje isti podsticaj, ali traje duže, bez nuspojava! (RECEPT)

Problem može da nastane i u malim porodičnim bazenima, koji se često ne hlorišu i ne prazne redovno. U njima je potrebno menjati vodu svakoga dana.

Prvi simptomi upale su jasni; kada dete počne da plače i da se drži za uho, tada je vreme da se krene sa terapijom. Kod beba se javlja neutešan plač i odbojnost prema hrani.

Dr Kosić savetuje da, dok se ne stigne do lekara, roditelji detetu mogu olakšati bol i sniziti telesnu temperatutu sirupom. Dejstvo sirupa neće promeniti nalaz tokom pregleda, ali će pomoći detetu.

- Ni od narodne medicine ne treba bežati, naši preci su se tako lečili godinama, a danas imamo savremene metode, pedijatar je uvek blizu, otorinolaringolog takođe -  komentariše dr Kosić maslinovo ulje i beli luk kao narodni lek.

Pročitajte još: Berite LAVANDU i uživajte u ŠEST blagodeti: Ublažava bol i uvodi u dubok san!

- Terapija je lokalna, deca ne dobijaju antibiotske sirupe, već dobiju lokalno - antibiotske i kortikosteroidne masti ili kapi. Nikako ne treba pokušavati vađenje cerumena - naglasila je dr Kosić.

Nakon propisane terapije, oporavak se očekuje u roku od pet do sedam dana.

Dr Kosić objašnjava da je cerumen, kao ušna mast - nešto što je priroda „smislila" za taj deo našeg tela, da je njemu mesto u uhu, i da se vadi samo ako se stvori cerumenski čep, i to kod stručnog lica.

Kada je reč o štapićima za uho, dodaje da njihova upotreba sabija cerumen, pravi čep i da može uzrokovati dodatne neprijatnosti, te ih ne treba koristiti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.