Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВИТАМИНИ

ПАЖЉИВО: Превише витамина је опасно, а многи садрже допинг!

Пијемо суплементе водећи се мишљу да не могу да шкоде, па их узимамо свакодневно. Међутим, то није најбољи приступ употреби суплемената јер се и са њима, као и са свим, може претерати.

1617610543_Depositphotos_11028144_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

У времену ужурбаног начина живота брзо и једемо, не водећи довољно рачуна о нутритивним својствима и квалитету хране коју уносимо. Због тога да се олако одлучујемо за употребу суплемената, које доживљавамо као неке чаробне пилуле које ће надоместити све што нам недостаје.

Прочитајте још: Млади лук је ризница витамина, а сусам је фантастичан лек

Шта све спада под суплементе објашњава др сц. мед. Марија Анђелковић, из Центра за спортску исхрану и суплементацију:

Др Марија Анђелковић

- То су намирнице које допуњују нормалну исхрану и представљају концентроване изворе витамина, минерала или других супстанци са хранљивим или физиолошким ефектом - каже др Анђелковић.

И витамин Ц може бити опасан ако се много пије

Ако се савет не добије од лекара или фармацеута, треба знати да самовољна суплементација може да буде ризична.

- Ризик се огледа у њиховом одабиру, потенцијалној интеракцији са другим суплементима или лековима, као и утицају на опште здравље. Тешко је лицитирати шта није опасно а шта јесте, јер чак и обичан витамин Ц који бисмо попили у много већој дози од препоручене може да има нежељене ефекте - објашњава др Анђеловић.

Прочитајте још: Бели лук помаже код ХЕРПЕСА, ево и како

Сматра се да витамини и минерали нису високо ризични у том погледу, али и са њима би требало бити опрезан. Да ли би требало најпре урадити анализе крви, па тек онда се одлучити за суплементацију?

Дневник исхране
Није једноставно све одредити из крви или урина, јер се неке супстанце не детектују лако, а некима је цена висока и неприступачна. То можемо да одредимо анализом крви, које показују да је тај дефицит и мерљив у организму или анализом дневника исхране, на основу којих видимо да ли дефицит постоји.

- У идеалним условима, препоручује се суплементација на основу индикација и доказа. То значи да кад год можемо да измеримо супстанцу са којом желимо да се суплементирамо, то треба и да урадимо. Разлог је једноставан - откривамо да ли постоји дефицит и онда, ако постоји, меримо ефекат пре и после суплементације - напомиње др Анђелковић.

Да ли је витамин Д заиста неопходан?

У последње време велики акценат је стављен на додатни унос витамина Д. Да ли је он, заиста, неопходан сваком и у којој мери? Колико је и у чему користан?

Прочитајте још: РУСКИЊА Викторија Семјонова: СМРТ долази из црева, зато их морамо чистити од ТОКСИНА (РЕЦЕПТ)

Немамо витамина Д
Популационе студије на нашем становништву показују да смо као нација дефицитарни са овим витамином, који је неопходан за регулацију нивоа калцијума и здраве кости, имуни одговор, синтезу хормона и протеина, регенерацију ћелија и функцију мишићних ћелија.

Унос витамина Д је дефицитаран јер га не уносимо га довољно путем хране и не проводимо свакодневно 15-20 минута под сунчевим зрацима како би се метаболисао. Витамина Д има у биљним уљима, лососу, туни, сардинама, печуркама, изнутрицама, путеру, сиру, семену сунцокрета или намирницама које су обогаћене витамином Д (млеко).

Одредите витамина Д, па узмите суплементе, не пре!

- Најбољи савет је да одредите ниво витамина Д у крви (анализа која може да се ради у било које доба дана и кошта око 2.000 динара) и да, када се утврди степен дефицита, почне суплементација - каже Анђелковићева.

Фото: Депозит

Са уносом којих витамина и минерала морамо бити нарочито опрезни, да не претерамо и тиме угрозимо здравље?

Прочитајте још: Решите се напетости и смањите ТАМНЕ ПОДОЧЊАКЕ за 30 секунди: Једноставно је

- Са свим витаминима и минералима треба бити опрезан јер сваки од њих у прекомерној дози може бити опасан. Зна се да се хидросолубилни витамини (витамини Б комплекса и витамин Ц) излучују путем урина, уколико се унесу у прекомерној дози, пошто су растворљиви у води. С друге стране, витамини који су растворљиви у мастима (А, Д, Е и К) могу да стварају депое уколико се прекомерно унесу и тако имају штетан ефекат. Што се тиче минерала, треба бити опрезан са свима и поштовати ПДУ - препоручен дневни унос. Уколико неки препарат има 500% ПДУ (пет пута већу концентрацију од препоручене), поставља се питање да ли нам је потребна толика концентрација супстанце и какав је њен пут у организму - каже др Анђелковић.

Витамини стварају депое ако се прекомерно унесу и имају штетан ефекат.
Вештачки додаци
- Особе са обољењима бубрега или јетре требало би да буду опрезне приликом коришћења суплемената јер се они у јетри највећим делом метаболишу а путем бубрега избацују (један део суплемената). Уколико је особа здрава и поштује препоручену дозу, уз оправдан разлог за суплементацију, не би требало да буде већих проблема.

Које смемо да узимамо само уз консултацију са доктором?

- Уколико неко има хронична обољења, тешка акутна стања, проблеме са гастроинтестиналним или кардиоваскуларним системом, требало би да се саветује са лекаром пре употребе суплемената. Иако се продају без рецепта, неки од њих могу да имају ефекат лека и треба бити обазрив приликом коришћења. На пример, суплементација гвожђем без консултације са лекаром може бити штетна по здравље.

Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?

Паузе у коришћењу суплемената треба правити након периода у коме су они испољили свој жељени ефекат или нема јасних разлога за коришћење, и то је индивидуално. Уколико се суплемент узимао због дефицита, пауза наступа након што је он нестао.

Чим се надокнади недостатак витамина треба престати са узимањем суплемента
Суплементи за спортисте?
Суплементи који се рекламирају за повећање спортских способности могу да садрже забрањене допинг супстанце, због којих ће спортиста бити допинг позитиван, а да тога није био свестан. Морамо да схватимо да суплементација носи ризик који прихватамо, јер за разлику од лекова њихов састав није строго контролисан.

Уколико суплементе узимамо превентивно, као на пример пробиотике ради побољшања имуног одговора током зимског периода, онда се пауза прави када прође тај период.

За све друге суплементе који се користе током целе године, треба правити паузу од минимално 15 дана након три до шест месеци коришћења (зависи од суплемента) пре него што поново почне суплементација.

Пазите где их купујете

- Највећа опасност се крије у контаминацији суплемената и њиховом црном тржишту. Законска регулатива дијететских суплемената у целом свету не дефинише да се контролише састав активних супстанци и њихова концентрација. Због тога се на декларацији суплемента може наћи супстанца које нема у препарату, или још опасније - супстанца која није декларисана а може имати штетне ефекте - каже др Анђелковић.

Прочитајте још: Милица Милша одушевила фанове ФОТОГРАФИЈОМ из младости: "Била си и остала лепотица" (ФОТО)

Може ли се добром исхраном и начином живота избећи потреба за суплементацијом?

- Према званичним препорукама многих институција које се баве нутрицијом, правилна и уравнотежена исхрана не захтева посебну суплементацију. Међутим, довољно је да свако од нас анализира један дан и схвати да нисмо имали пет распоређених оброка, да храна није била разноврсна, да нисмо имали довољно порција воћа и поврћа... Потребно је време и воља да се испоштују чак и основна начела правилне исхране и ту суплементација ступа на сцену, да употпуни нашу исхрану.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas