Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
витамини

Шта све чини витамине Б комплекса? Сви имају јединствене функције и потребни су нам за здравље

Б витамини су група хранљивих материја и играју многе важне улоге у нашем телу

1656250158_food-712665_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Налазе се у разним намирницама, тако да вец́ина људи добија препоручене количине ових витамина само исхраном. Међутим, одређени фактори могу да значе да вашем телу треба више витамина Б. То укључује старост, трудноц́у, начин исхране, здравствена стања, генетику, употрену неких лекова...

Шта су витамини Б-комплекса?

Витамини Б су растворљиви у води, што значи да их ваше тело не складишти. Из тог разлога, исхрана би свакодневно требало да нас снабдева њима.

Имају многе важне функције и од виталног су значаја за одржавање доброг здравља. 

Б1 (тиамин)

Тиамин игра суштинску улогу у метаболизму помажуц́и у претварању хранљивих материја у енергију. Најбогатији извори хране укључују свињетину, сунцокретово семе и пшеничне клице.

Прочитајте још: Смањите ХОЛЕСТЕРОЛ на природан начин: Конзумирање ових намирница вам може помоћи у томе

Б2 (рибофлавин)

Рибофлавин помаже у претварању хране у енергију и такође делује као антиоксиданс. Намирнице са највише рибофлавина укључују месо органа, говедину и печурке.

Б3 (ниацин)

Ниацин игра улогу у ц́елијској сигнализацији, метаболизму и производњи и поправци ДНК. Извори хране укључују пилетину, туњевину и сочиво.

Б5 (пантотенска киселина)

Као и други витамини Б, пантотенска киселина помаже вашем телу да добије енергију из хране и такође је укључена у производњу хормона и холестерола. Риба, јогурт и авокадо су сви добри извори.

Б6 (пиридоксин)

Пиридоксин је укључен у метаболизам аминокиселина, производњу црвених крвних зрнаца и стварање неуротрансмитера. Намирнице са највише овог витамина укључују лосос и кромпир.

Б7 (биотин)

Биотин је неопходан за метаболизам угљених хидрата и масти и регулише експресију гена. Квасац, јаја, лосос и сир су међу најбољим изворима хране биотина.

Прочитајте још: Ким за јачу арому јела: Сочна пилетина у маринади - РЕЦЕПТ

Б9 (фолат)

Фолат је потребан за раст ц́елија, метаболизам аминокиселина, формирање црвених и белих крвних зрнаца и правилну деобу ц́елија. Може се нац́и у храни попут лиснатог поврц́а и пасуља или у суплементима у облику фолне киселине

Б12 (кобаламин)

. Можда најпознатији од свих витамина Б, Б12 је виталан за неуролошке функције, производњу ДНК и развој црвених крвних зрнаца. Б12 се природно налази у животињским изворима као што су месо, јаја, морски плодови и млечни производи.

Иако ови витамини деле неке карактеристике, сви имају јединствене функције и потребни су у различитим количинама, пипе Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas