Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Сваке године 48 МИЛИОНА људи се разболи услед контаминиране хране?! Ево како да исправно ОРИБАТЕ воће и поврће

Веровали или не, али са храном се могу пренети бројне бактерије...

1647111905_children-gafa5d2e81_640.jpg
Oglas

Према подацима Управе за храну и лекове, агенције америчког Министарства за здравље, чак 48 милиона људи сваке године се разболи због контаминиране хране. Као превенција, најбитније је испирање и рибање воћа и поврћа. Циљ доброг прања је одстрањивање бактерија и спречавање било каквих болести, као што је опасна ешерихија коли.

Прочитајте још: Како да "преварите" мозак да научи нови језик? 3 ствари које морате да пробате

Како се наводи на званичном сајту ове агенције, време прања воћа и поврћа много је важније него што већина људи мисли - како да се не разболите, тако и зато што ће ваши производи трајати дуже. Најбоље време за прање производа је непосредно пре јела или кувања производа. Треба избегавати испирање и затим складиштење производа јер то ствара савршено, влажно станиште за развој бактерија. Превише влаге може узроковати брже кварење воћа и поврћа.

Како опрати воће и поврће?

Започните правилним прањем руку сапуном или водом, што осигурава да се микроби не пренесу са ваших руку на свјеже производе. Кад перете воће и поврће, користите текућу воду и жустро трљајте плодове рукама како бисте уклонили прљавштину и површинске микроорганизме.

Прочитајте још: Користите их свакодневно, а не знате да су они ЛЕГЛО заразе: Ово су ПЕТ најпрљавијих места у КУХИЊИ

За оне комаде са тврдом кором може се користити четка за рибање површине поврћа или воћа. Добар савет је избегавати коришћење вруће воде, која може помоћи микроорганизмима да уђу у стабљику или цветајући део производа.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas