· · Коментари: 0

Зашто нам је потребно мање сна како СТАРИМО? Са протеком година, будимо се све раније и за то постоји разлог

Како научници објашњавају појаву мање потребе за сном како старимо?

1683284274_shutterstock_160164149.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Постоји разлог зашто се старији људи рано буде – то је део природног процеса старења. Како старимо, наша се тела мењају изнутра и споља, што је главни узрок промена у навикама спавања које долазе касније у животу.

Рано буђење део је природног процеса старења

Уз промене у физичком и менталном здрављу, мозак постаје мање осетљив како старимо. Зато се старији људи уморе пре своје деце или унука, али се буде потпуно одморни и раније од осталих.

Светло које улази у очи такође игра улогу

- Чини се да је један од узрока ранијег буђења то што промене вида које долазе с годинама смањују интензитет светлосне стимулације коју наш мозак прима - каже Синди Лустиг, професорка психологије на Универзитету Мичиген.

То посебно важи за особе с катарактом, уобичајеним стањем које погађа више од 50 одсто старијих од 80 година, према америчком Националном институту за здравље. Катаракта узрокује замагљен вид, дуплу слику и друге проблеме с видом.

Зашто је то важно? Будући да мање светла улази у очи због проблема с видом које узрокује катаракта, тело почиње да ослобађа мелатонин (хормон спавања) раније него што би требало. Код млађих људи мелатонин почиње да расте након заласка сунца. Мозак људи с катарактом мисли да је залазак сунца био раније, што их чини уморнима пре вечери. А ранији одлазак у кревет значи раније буђење.

Како да се боље наспавате у старијој доби?

Ако сте се препознали у наведеном и желите да се квалитетније наспавате, Лустиг има неколико савета. Прво, изложите се јаком светлу у касним вечерњим сатима. То може значити одлазак у шетњу пре заласка сунца, читање књиге на светлом екрану таблета или гледање ТВ-а са светлим екраном.

- Јака светла могу рећи мозгу да сунце још није зашло, што ће зауставити производњу мелатонина. Како бисте себи помогли и остали будни мало дуже, пробајте да радите наведене ствари од 30 до 60 минута пре заласка сунца - предлаже.

Такође, требало би да избегавате алкохол јер вас чашица омиљеног пића може успавати, а и ремети квалитет сна. Да бисте се боље наспавали, можете пробати и вежбати.

Све у свему, промене у обрасцима спавања део су живота. Иако су неки од ових фактора изван ваше контроле, можете им се супротставити здравим навикама како бисте се што боље одморили.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.