· · Коментари: 0
ЗГРУШАВАЊЕ КРВИ

Згрушавање крви после ортопедске интервенције није ретко, а ортопед Славковић зна како се спречава

Да ли су неопходне инјекције против згрушавања крви након операције кука?

1617619192_Depositphotos_329655462_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Доктор Немања Славковић, ортопед, одговара на питање да ли су, после ортопедских интервенција, неопходне инјекције против згрушавања крви.

Прочитајте још: Медицинска сестра показала како изгледа отварање грлића материце током порођаја (ВИДЕО)

- Терапија против згрушавања крви након ортопедске операције је у ствари превентивна мера против дубоке венске тробмозе или чак емболије плућа, које су најчешће компликације у ортопедској хирургији. Ове компликације могу знатно успорити период рехабилитације, оставити трајне и веома тешке последице по здравље или чак угрозити и живот - каже др Славковић.

Највећи ризик имају гојазни пацијенти.

Под посебним ризиком су слабо покретни и гојазни, као и пацијенти са већ постојећим болестима крви које узрокују појачано згрушавање. Највећи ризик, ипак, имају пацијенти који су током живота већ имали епизоду дубоке венске тромбозе или плућне емболије.

- Најбоља превенција ових компликација је брза постоперативна рехабиитација, устајање и ходање. Поред тога, могу се користити и посебне, медицинске чарапе, као и одређене направе којима се под притиском стимулише проток крви кроз ноге и спречава застој у венама - истиче др Славковић.

Прочитајте још: Поражавајуће бројке: У јануару и фебруару рођено много мање беба него прошле године

Највише се у превенцији, ипак, користе различити медикаменти, од којих најширу примену имају инјекције које се веома једноставно, чак и у кућним условима, дају поткожно. Њихова примена је препоручена до 35 дана од дана операције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.