· · Коментари: 0
ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈЕ

Пензионери, покрените се: Рад у старости враћа дух младости!

Радно-окупациона терапија подразумева да пензионери без великих психичких тешкоћа прођу кроз процес прилагођавања новим животним околностима, уверава психотерапеут Стојан Мишић.

grandparents-2734513_960_720.jpg
Фото: Pixabay

Одлазак у пензију је напоран психолошки процес кроз који пролазе сви људи, али некима од њих ово је посебно напоран процес, упозорава психотерапеут Стојан Мишић. Радно-окупациона терапија само је један од видова готово обавезних лечења који су најстаријим суграђанима доступни у рехабилитационим центрима и домовима за стара лица. 

Ове терапије су усмерене ка активирању постојећих способности и знања пензионера како би се успорио процес старења и побољшало психо-физичко стање корисника. 

Прочитајте још: Имају ли "тапију" на љубав само млади? Старији све чешће улазе у емотивне везе, а због тога наилазе на ОСУДУ - зашто?

Подстицијани капацитет који са собом носи рад у трећем добу, како тврде стручњаци, обогаћује живот пензионера, доприноси бољем општем здравственом стању.

- Утицај који рад има на пензионере је велики јер је сврха радне терапије и рада да оспособи особу да се самостално стара о себи, да преузима иницијативу и да подстиче или одржава све оне оспособности које су реградирале код особа - објашњава психотерапеут Стојан Мишић. 


Фото: Pixabay

Често је старијим пензионерима поражавајуће да поново уче ствари које су пре радили свакодневно. Рад непосредно након пензионисања је пожељан зато што је важно да особа задржи осећај продуктивности и функционалности. То не мора бити нужно неки посао, у обзир долазе и разни хобији и друге активности.

Идеалан период живота
Слободно време отвара простор за нова животна остварења пензионерима, уверавају стручнаци.- Осећај усамљености и мање вредности је доминантан у овој животној фази. Такође, смрт најближих пријатеља и познаника је само подсетник да не постају млађи. Ипак, то је период када коначно могу да се посвете само себи и својим неоствареним жељама - објашњава Мишић.

Прочитајте још: Осам решења за ослабљен слух: Искористите црни лук, ловоров лист, јасен...

Ипак, како би пензионери кроз радне активности савладали осећај анкесиозности и усамљености која може довести до депресије и затварања у кућне услове, подршка породице на самом почетку кључна је да би се на што лакши начин прихватиле нове животне улоге.

Најзначајнија ствар коју породица може да уради је да буде доступна пензионеру. Такође, породица је ту да буде помоћ и подршка. 

Пре свега, неопходно је да особа сама покаже интересовање за неку активност, а улога породице је да омогући да се то оствари или да буде уз њу - објашњава наш саговорник.


Фото: Pixabay

Прочитајте још: Постменопауза је опасна: Иако нема бола НЕ ЗНАЧИ да сте ЗДРАВИ

Према Закону Републике Србије, пензионери могу да буду запослени по уговору о раду, о делу, ауторском уговору и да истовремено примају пензију. Са друге стране, досадашња пракса показује и да се послодавци радо одлучују за пензионере јер су они поуздани, тачни , одржавају добре међуљудске односе и освежење су за сваки тим.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.