Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЕНЗИЈЕ

Нови предлог ИЗМЕНЕ ЗАКОНА! Ево да ли ће бити померања старосне границе за одлазак у пензију!

Просечна уплата је око 4.000 динара месечно

1617005369_f4da4b20763d6a970630a0d29605839163aadb30.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Најновији подаци централне банке показују да уплате расту и да је у пензијским фондовима на крају другог квартала ове године било нешто више од 45 милијарди динара.

У односу на 2010. годину то је четири пута више, а у односу на 2016. годину за скоро два и по пута више.

Приватну пензију у Србији данас уплаћује око 200.000 људи. Највише је корисника од 40 до 60 година, а просечна уплата је око 4.000 динара месечно.

На питање колико они могу да очекују одговор је следећи – висина пензије зависи од приноса који остварују пензијски фондови, а на примеру приноса од пет одсто годишње, за уплате од 2.000 динара месечно током 25 година, исплата би на месечном нивоу током 20 година износила 7.483 динара.

Принос фондова за други квартал ове године је био нешто мањи, око три одсто, али је важно рећи да се не гледа принос за једну годину него просечни за цео период уплате. Треба рећи и да је претходних година било фондова и са приносима већим од 9 одсто.

Мале уплате у дугом временском периоду могу да обезбеде пристојне приходе за пензију, а са њима је потребно почети што раније.

Исти износ уплаћених средстава уз исту стопу приноса обезбеђује знатно виши износ пензије уколико се са уплатам крене раније, пошто приватна пензија не зависи од дужине радног стажа, већ од редовности и дужине периода у коме вршите уплате и начина на који се та средства инвестирају.

Ко може да уплаћује

Доња старосна граница не постоји и свако коима мање од 70 година може да буде члан фонда, без обзира да ли је запослен или не, односно да ли је домаћи или страни држављанин, пишу пензионисани.рс. Све је чешћа пракса да родитељи почну са штедњом за своју децу одмах по њиховом рођењу. Сума која се уплаћује је на добровољном ниову, као и темпо уплате.

У фонд може да уплаћује и други појединац или фирма за рачун физичког лица, а то може да ради и синдикат за своје чланове, као и послодавци за своје запослене.

Повлачење средстава

Најраније године да се званично постане пензионер у Србији су 58, па је то од 2011. године и доња старосна граница за повлачење средстава које сте уплаћивали у приватни фонд. Корисници средства морају да почну да повлаче најкасније са навршених 70 година живота.

                        Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas