· · Коментари: 0
МОЖДАНИ УДАР

Постоји једноставан НАЧИН да убрзате опоравак након шлога

Музичка терапија један је од добрих начина да се убрза опоравак од можданог удара, показало је истраживање британских научника

Depositphotos_185041348_xl-2015.jpg
Музика помаже после можданог удара Фото: Депозитфото

Доктор Алекс Стрит спровео је студију на пацијентима у болници Аденбрук у Кембриџу. Установљено је да слушање музике подстиче активност мозга и подиже расположење, а самим тим и побољшава живот оболелих од можданог удара.

Прочитаје још: "Чини да леукемија буде блажа од обичног грипа": Чему све прибегавају пацијенти оболели од рака

У Великој Британији мождани удар је водећи узрок инвалидитета и узрокује проблеме са моторичким способностима, па свирање клавијатура, бубњева и удараљки, у знатној мери помаже пацијентима. Показало се да ова врста терапије помаже у рехабилитацији руку, побољшава спретност прстију и моторику, која је услед можданог удара била нарушена, враћа “у нормалу”.

Прочитаје још: На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа

Музикотерапија побољшава и концентрацију, што је веома значајно ако се зна да су међу последицама можданог удара тешкоће са говором и памћењем. У студији др Стрита, како је пренео часопис “Топицс ин Строке Рехабилитатион”, за све године учествовало је 177 пацијената у 675 терапија.

Музичка радионица је помогла људима после шлога, али и пацијентима који су имали говорне проблеме!

Као корисна или врло корисна музичка терапија се показала за 139 пацијената, а од 52 пацијента који су испунили упитнике расположења након те терапије, дошло је до смањења депресивних епизода. Такође је примећен и позитиван утицај ове терапије код пацијената који су имали говорне и језичке проблеме.

Прочитајте још: Ова биљка је у Русији добила споменик, спасила је милионе живота, а расте и у Србији

Др Алекс Стрит је објаснио и како се терапија изводи да би била делотворна: пацијенти свирају музику са музичким терапеутом и одмах добијају непосредне повратне информације, кроз звуке које стварају.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.