· · Komentari: 0
Kombinirka ZH 324

Puška za sva vremena (FOTO)

Uvek ima onih koji će se pre opredeliti za jedan glatkocevni i jedan karabinski metak, nego za deset metaka u produženom okviru poluautomatskog karabina

1603634849_ZH.jpg
ZH - foto: Vlada Mitrović

Na našiim prostorima najčešće univerzalno oružje je češka kombinovana bok puška ZH 324. Ovaj model je svojevremeno u SFRJ stizao klirinškom razmenom roba i usluga iz tadašnje Čehoslovačke. 

Pročitajte još: Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Elagantna i univerzalna, omiljena među srpskim locima – ZH 324,  foto: Vlada Mitrović

Kombinirka ZH 324 kalibra 16-16-7x57R je bok puška originalne Holekove konstrukcije, proizvedena u Čehoslovačkoj. Ima specifičnu bravu sa kliznim gornjim delom baskule i gornjim glavnim ključevima. Zbog toga što su u gornjem delu glavne tačke bravljenja, karabinska cev je smeštena gore, a sačmena dole.

Gornji položaj karabinske cevi uslovio je jake gornje ključeve I pokretni gornji deo baskule, foto: Vlada Mitrović

To je zahtev statičkih proračuna (moment je jednak sila puta krak sile M=FxL), jer radni pritisci u karabinskoj cevi (a time i nastale sile) četiri puta su veće nego u sačmenim cevima. To je jedini i najvažniji razlog zbog kojeg ZH kombinirka ima gornju karabinsku cev. Na ovu temu ima mnogo netačnih, čak i smešnih priča.  

Hvaljena i osporavana Holekova konstrukcija 

Dužina cevi ZH 324 iznosi 600 mm, ukupno je duga 1035 mm, a teži 3580 g. Prednji obarač opaljuje gornju karabinsku cev pri sili od 2,2 daN. Kočnica se nalazi napred u štitniku obarača. Holekova konstrukcija ZH pušaka je hvaljena i osporavana, ali je činjenica da je puška duže od tri decenije proizvođena u bezbroj konfiguracija. Iskustvo kaže da ih valja odmah posle lova očistiti i koristiti pufer patron prilikom okidanja na prazno.  

Češka kombinovana puška ZH je odličan izbor za svu krupnu evropsku divljač, foto: Vlada Mitrović

Karabinski metak 7x57 (srpski Mauser s počtka Prvog svetskog rata) je nastao u Nemačkoj 1892. godine, a već 1893. je ponuđena i njegova R varijanta sa ivicom, namenjena puškama prelamačama. Metak 7x57R ima prečnik dna čaure 13,5 mm (za razliku od 7x57 koji ima 12,1 mm), prima zrna mase od 8 do 11,5 grama, početne brzine su 890 do 790 m/s, a energija od 3100 do 3300 J.  

Baskula sa mestom za montažu optike na kombinovanoj pušci ZH 324, foto: Vlada Mitrović

To je uz dobar pogodak i odgovarajuću konstrukciju zrna dovoljno za svu našu krupnu divljač. Ovo napominjem, jer često od vlasnika pušaka kalibra 7x65R čujemo pogrešne tvrdnje o slabom potencijalu metka 7x57R. To, jednostavno - nije tačno! Ako ima primera neodstreljivanja divljači ovim kalibrom, u pitanju je ili loš pogodak ili loše zrno. Ne štedite kupujući karabinski metak. 

Pročitajte još: Ozbiljna oprema za zahtevne korisnike po prihvatljivoj ceni

Usta cevi ZH Brno (levo) I IŽ MP94 (desno), foto: Vlada Mitrović

Češka kombinirka ZH uz nišansku dužinu od 380 mm ima pregledne mehaničke nišane. Takođe ima mesto za ugradnju optičkog ili kolimatorskog nišana. Ovo oružje nikada nije bilo preskupo i zadovoljilo je mnoge naše lovce svojom pouzdanošću i univerzalnošću, uz najveću mogućnost dokupljivanja rezervnih cevi.  

Msc Vlada Mitrović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.