· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Да ли сте спремни за ОТВОРЕНУ ВЕЗУ? Да ли знате шта је ПОЛИАМОРИЈА?

Замислите да сте у емотивном односу који подразумева да ви и ваш изабраник можете да се виђате са другим партнерима и истовремено остварујете неколико љубавних веза, а да се нико ни на кога не љути.

1633088941_Depositphotos_323167248_XL.jpg
Фото: Депозитфото

Овакве "отворене" везе све су заступљеније, али и видљивије у јавности, без обзира на то што наше друштво и даље пропагира моногамију. Све више људи управо моногамија, односно друштвено прихватљива упућеност само на једног партнера, гуши.

Прочитајте још: Да ли више ВАРАЈУ искусни МУШКАРЦИ или они које "спопада" нека жена?

Америчка терапеуткиња Рејчел Рајт, која се изјашњава као полиаморна, објашњава да због тога што су моногамне заједнице прихватљивије као нормалне, полиаморне особе схвате да су такве тек касније у животу, када се увере да не желе да га деле само са једним партнером.

Да бисмо што боље "упознали" полиаморију, разговарали смо са Миом Попић, психотерапеутом.

Мали тест
Да ли вас идеја да се обавежете на љубав само једној особи плаши, да ли осећате страх да ћете изгубити слободу у односу са само једном особом_ Да ли сте у стању да одржите моногамну везу, да ли варате партнере; тешко бирате између два или више љубавника и мислите да сте заљубљени у све њих истовремено.

Да ли сте полиаморни?

  • Да ли је полиаморија све чешћа појава међу људима?

- Истраживања нам кажу да је све заступљенија. У Америци се свака пета особа у касним двадесетим опредељује за овај вид партнерског односа. Код нас нема истраживања на ову тему, али су све чешће дебате међу младим људима колико је заиста могуће у једној особи пронаћи све оно што нам је потребно - каже Попићева.

Прочитајте још: Брак без љубави је као удобан пар ципела: Ружан, али не жуља!

Да ли постоји љубомора?

  • Да ли је пожељно да оба партнера буду полиаморна, како један не би био љубоморан?

- Пожељно је да ово буде однос који је усаглашен и договорен између партнера, није нужно да су оба партнера полиаморна.

Прочитајте још: Како се парови суочавају са недостатком секса: Да ли је вијагра решење?

Ко су ови људи?
- Отворност за нова искуства, преиспитивање статус кво стања у вези, критичко сагледавање свега што нам је друштвено наметнуто, истраживање начина да се сачува страст у односу кроз нова искуства са другим људима...

Да ли је то нормално?

  • Колики број партнера може да спада под "нормално" понашање, а који сигнализира да је реч о некој врсти девијантног понашања па и болести?

- То опет зависи од онога што партнери сматрају нормалним. Под болешћу сматрамо она понашања која штете особи или људима из њеног окружења. Терапијска пракса нам каже да су се многи парови "препородили" када су у свој однос увели слободу истраживања и експериментисања и ван свог односа. Не видим ризик од болести или девијантног понашања у полиаморији више него у било којим другим формама партнерства. Нису ретки партнерски односи који изгледају идеално на папиру, а изнутра су испуњени агресијом, неповерењем и отуђеношћу.

Прочитајте још: Да ли знате колико у просеку траје секс? Бићете (НЕ) пријатно изненађени!

Млади практикују серијску моногамију

  • Хоће ли млади људи за десетак година имати исту слику прототипа здравог, уобичајеног љубавног односа као што имају данашњи средовечни људи?

- Увиди до којих је дошла моја колегница др Татјана Стефановић и објавила их у својој књизи "Љубав или трип", сугеришу да младе генерације практикују такозвану серијску моногамију. Иду из једног партнерског односа у други, свесни да је мало вероватно да ће до краја живота остати са једном особом. Они су добрим делом затворили врата такозваној љубави за сва времена.

Прочитајте још: Како препознати болесно љубоморну особу: Истражују и прате да би себи доказали

Сматрам да је ово први корак у разбијању друштвено наметнутих митова о томе како треба да се волимо. Верујем да ће будуће генерације наставити даље са преиспитивањем љубавних односа и да ће градити неке либералније и здравије погледе на љубав са мање стега, забрана и ригидних очекивања каква виђам код данашњих средовечних људи.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.