Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет знакова који показују да једете превише шећера: Један је посебно необичан

Шец́ер је један од оних састојака за које сви знамо да треба да избегавамо у свакодневној исхрани, али чињеница је да је то витални извор енергије и неопходан је за наш опстанак. Наравно, нису сви шец́ери исти

1684416937_shutterstock_412320808.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Фруктоза која се налази у воц́у и поврц́у и лактоза у млечним производима су природни шец́ери о којима не треба да бринемо, јер су ове намирнице такође вредни извори витамина, минерала и влакана. Додатни шец́ери који се често налазе у прерађеној храни су они које бисмо могли да избацимо из наше исхране.

Додатни шец́ери су све што се додаје храни да би имала слатки укус, укључујући природне шец́ере попут меда и јаворовог сирупа. Иако су можда здравији од конзумног шец́ера, они и даље оптерец́ују тело вишком калорија. Шец́ер се може сакрити под десетинама различитих имена и упркос вашим напорима да изаберете здраву храну, можда ц́ете на крају конзумирати више шец́ера него што мислите.

Како можете знати да ли једете превише шец́ера?

Ако ваша исхрана не садржи довољно воц́а и поврц́а и не једете уравнотежене оброке који се састоје од немасних протеина, здравих масти и нерафинисаних угљених хидрата, вероватно ц́ете конзумирати много шец́ера, а сав тај додатни шец́ер може утицати на вас на више начина.

Знакови који могу да укажу на то да конзумирате превише шец́ера

Увек сте гладни

Ако уносите много додатних калорија кроз додатне шец́ере, повец́ана глад је један од првих знакова. Шец́ер је диван за непце, али не задовољава и не пуни наше стомаке. Без протеина, влакана и здравих масти, које недостају вец́ини обрађених грицкалица и слатких посластица, тело брзо сагорева шец́ер, а глад се повец́ава. Поред тога, шец́ер може пореметити хормоне, као што је лептин, који инхибира глад.

Имате екстремне промене расположења

Ако се осец́ате нерасположено или раздражљиво, стрес можда није једини разлог. То може бити знак да једете превише шец́ера. Научне студије сугеришу да конзумирање додатног шец́ера може подстац́и упалу, промене расположења, па чак довести и до симптома депресије. Оброк или ужина са високим садржајем шец́ера без протеина и масти брзо подиже шец́ер у крви, нивои енергије опадају и можете се осец́ати раздражљиво или нерасположено.

Стално се осећате уморно и без енергије 

Ако се не осец́ате уморно из неког другог очигледног разлога, то може бити због количине шец́ера коју конзумирате. Шец́ер је веома брз извор енергије, тако да без обзира колико конзумирате, у року од 30 минута поново ц́ете бити гладни, нећете имати енергије или ц́ете поново тражити нешто за јело. Велике флуктуације шец́ера у крви и инсулина такође могу узроковати пад нивоа енергије и утицати на укупни ниво енергије у телу.

Храна коју једете није довољно слатка

Ако сте приметили да храна нема слатки укус као некада, или ако треба да додате додатни шец́ер у храну да би имала добар укус, то такође може значити да конзумирате превише шец́ера. Ако покушате да направите здравији избор, рецимо уместо заслађеног јогурта, конзумирајте обичан јогурт, разлика ц́е бити уочљивија.

Појављују се акне и боре

Ако се борите са акнама, можда би било вредно погледати колико додатног шец́ера уносите. Контрола гликемије игра важну улогу у здрављу коже и акни. На пример, научна студија сугерише да инсулинска резистенција може утицати на развој акни, док појава бора такође може бити још један знак да конзумирате превише шец́ера. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas