Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Психолог Ивана Пауновић упозорава: ЛЕП, богат, добар... Ко идеализује ЗАВРШИ са псом или мачком!

Шта се дешава када неко тражи идеално партнера.

1611561543_Depositphotos_149188942_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Мора да буде духовит, леп, висок, паметан, фино васпитан, али и мангуп, и да ме воли као ниједан пре - наглас размишља млада девојка, описујући свог идеалног партнера, баш оног кога тражи за себе.

"Требало би да буде згодна, лепа, занимљива, да ме засмејава и не буде љубоморна" - описује младић најбољем пријатељу своју идеалну половину.

Прочитајте још: Најсигурнији начин да га ОТЕРАТЕ је да изговорите ових 4 РЕЧЕНИЦА: Друга је ЈЕЗИВА

Мада су се критеријуми с временом мењају, ни она ни он још нису нашли "оног правог", јер никако да окончају магловито лутање у потрази за "идеалним", које их води далеко од праве љубави. Оне о којој би се писало у романима, само када би јој се пружила шанса да се догоди.

Шта каже идеална личност?
Измаштана личност говори шта нам је потребно. Како смо учени да волимо, шта мислимо да само друга особа може да нам да.
Слику идеалног градимо у детињству, али треба и да се одрасте!

- Слику идеалне љубави градимо у детињству. Први објекти љубави, како то у психологији зовемо, су родитељи и друге важне фигуре. Они нас уче шта је љубав, како да волимо себе и друге, шта да тражимо и очекујемо. Те лекције ваља ревидирати у одраслом добу - каже Ивана Пауновић, психолог, психотерапеут и едукатор.

У низу тактика за избегавање бола налази се једна, можда и најмудрија - "чекам идеалног/идеалну". Суштински, тражите љубав, не идеалну слику за зид.

Ивана Пауновић Фото: Приватна архива

Прочитајте још: Психолог Марина саветује: Шта урадити када он каже да му "ТРЕБА ПРОСТОРА"?

- Однос се гради, није нешто што напросто кликне или не. То би било исувише лако за једну овако велику животну ствар. Свакако да предуслови за грађење љубави постоје, нешто што нас привуче као потенцијал за испуњење односа о каквом маштамо. После "клика" тек предстоји грађење љубави - истиче Пауновићева.

После "клика" тек предстоји грађење љубави

Ако верујемо да је довољно наћи идеалног и ето љубави, нема свих успутних послова као што су грађење поверења, ризици, отварања, толерисање фрустрација... То су све оне ствари које се граде, а не добијају.

Прочитајте још: Решите тест и откријте каква сте ЗАВОДНИЦА

Када нађу идеал, брзо почиње опсесија!
Веза са идеалним партнером се заврши ако што један оде
- Са великим набојем емоција контакт са особом се губи. Не упознајемо је, не видимо шта она јесте, већ шта желимо да буде. Тада више нисмо у односу са особом, већ са својим фантазијама и пројекцијама. Ова сцена своје финале има у одласку неког од партнера. Прати је разочарање, "још један доказ" да идеално не постоји. И спремање за следећи круг истог. - истиче Пауновићева.

- Када наиђу на идеал, људи мисле да су оствар све своје снове. Брзо се јавља потреба за потпуном блискошћу са таквим идеалом. Јавља се и "опсесија" и страх од губитка таквог идеалног бића. Уз тај страх иде и јака потреба за поседовањем објекта. Ако је у њему све, он онда не сме да оде, јер тиме и наше "све идеално" одлази - истиче психолог.

Када нас пореде са идеалом
- Запитајте се зашто сте у односу у ком чекате да некоме будете идеал. Зашто улажете време и енергију да тај неко каже "ваљаш ми сада, сада си идеална"?

Прочитајте још: Заједнички живот пре брака? Ево шта кажу истраживања!

- Не идите у крајности. Једна би била "одричем се свега што желим, дај шта даш, само да имам неког", а друга "не пристајем и не гледам ништа што није на мојој феноменалној скици". Не би требало тако размишљати јер ништа није црно-бело. Крајности су измишљотине нашег ума које стварамо како бисмо спречили бол и добили илузију контроле. Крајности нису у складу са животом и узрок се патње - поручује Ивана Пауновић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas