Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАД МАСКЕ ПАДАЈУ: Зашто су разговори после поноћи искренији и интимнији

Када са неким имамо дубоке разговоре после поноћи, осећамо задовољство јер имамо утисак као да можемо да поделимо све своје мисли и осећања, да нас саговорник неће осудити, да ојачавамо међусобни однос... Иако су ово осећања која многи од нас доживљавају током касних ноћних разговора, шта се тачно дешава у нашим мозговима током ових сати? Шта је то што ове расправе чини тако убедљивим? Постоје два могућа научна објашњења.

1708857779_shutterstock_1892432284.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоји нешто веома посебно у разговорима "од срца" који се дешавају након поноћи, када делује као да је остатак света тих. Ови интимни ноћни дијалози су праћени позитивни утисцима, са којима се многи од нас могу повезати, као што су:

Појачана емоционална блискост: Без обзира са киме причамо, у касним сатима се јавља осећај интиме, који се често не појављује током дневних интеракција. Ноћна тишина може да створи сигуран простор за дељење личних прича, тајни и разоткривање емоција.

Време нестаје, долази слобода: Чини се да уобичајена временска ограничења нестају - нема притиска због предстојећих састанака или задатака, разговори се могу одвијати слободно, што често доводи до неочекиваних тема.

Већа искреност и рањивост: Чини се као да ноћ подстиче уклањање свакодневних "маски" које људи носе. Многима је угодно да буду аутентични "у глуво доба ноћи", где их нико осим саговорника не може видети и чути. Нестаје страх од осуђивања и долази до разговора који су искренији и рањивији него што нам свакодневне интеракције и друштвене норме обично дозвољавају.

Филозофске и егзистенцијалне теме: Током "ноћне тишине", без било чега што нам одвлачи пажњу, долази до разговора о великим животним питањима и личним вредностима, јер се ствара међусобно поверење. Делује као да информације које се размењују у овим сатима никада неће бити разоткривене. То људима даје простора да залазе у дубоке, егизстенцијалне теме, које углавном нису прикладне за дневне интеракције.

Многи се могу повезати се наведеним примера, али какава се то "магија" дешава у нашем мозгу када откуцају сати после поноћи? Стручњаци су за "Форбс" објаснили да постоје два могућа разлога:

Рецептори задовољства у мозгу се мењају у касним сатима

Нивои одређених неуротрансмитера (хемијски преносиоци мозга) ноћу се мењају на занимљиве начине, према једној анализи из 2022. године. Док се неуротрансмитери, као што су норепинефрин (повезан са концентрацијом и будношћу) и серотонин (повезан са расположењем и благостањем) смањују у припреми за спавање, други кључни "играч", допамин, иде мало другачијим путем.

Допамин је повезан са позитивним осећањима, наградом и мотивацијом, а откривено је да током ових касних сати достиже врхунац. Појачани допамин може продужити нашу будност, тако да се осећамо врло сконентрисано на тему о којој разговарамо. Такође је утврђено да допамин подстиче особине као што су креативност, различити надражаји или тражење новитета (импулсивност), што може довести до динамичне и незаборавне размене емоција, искуства, мишљења...

Недостатак сна може имати директан утицај на нашу друштвеност

Једна студија из јануара показала је како недостатак сна утиче на наше расположење и понашање. У овом истраживању, научници су посматрали мишеве који данима нису спавали и открили су да недостатак сна може да изазове: повећану физички активност, појачане друштвене и сексуалне интеракције и смањење акција сличних депресији. Утврђено је да су ове промене уско повезане са претходно наведеном активношћу допамина у одређеним регионима мозга.

Истраживањасу открила да акутни губитак сна повећава ослобађање допамина, посебно у медијалном префронталном кортексу, подручју мозга повезаном са доношењем одлука и друштвеним понашањем. Ово би могло објаснити зашто људи на крају ноћних разговора често примећују да су открили много више информација о себи него што су планирали.

Разговори после поноћи су посебно искуство, које може знатно да обогати наше животе и односе са другима. Међутим, важно је да их уравнотежимо са нашом потребом за сном, јер редовно прескакање сна може имати веома негативан утицај на наше физичко и ментално здравље.

Оно што ове разговоре чини тако посебним је то да нису свакодневна појава, већ "чаробна реткост", која може заувек да нам улепша међуљудске односе и промени перспективу о различитим животним темама. Због тога је најбоље да уживамо у њима када се спонтано догоде, али не би требало да запостављамо потребу за ноћним одмором.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas