Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЛУШАЈТЕ СВОЈЕ ТЕЛО: Седам сигнала који показују да ваш партер није добар по вас

Понекад физички симптоми могу бити знак да је наше емоционално окружење токсично

1695820538_shutterstock_2162982865.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Лако је одбацити своју главобољу као резултат превише кафе, или анксиозност као лептириће у стомаку. Али ваше тело вам може рећи више него што схватате о окружењу и људима у њему. Наша тела нам понекад могу показати чега је наша подсвест постала свесна, али ми тек треба да свесно схватимо.

Терапеуткиња за трауматологију Шенон Томас, ауторка књиге „Исцељивање од скривеног злостављања“, рекла је за Инсидер.цом да су многи њени клијенти који су били у насилним или токсичним везама на крају искусили физичке симптоме, без очигледног медицинског објашњења. „Још не знам за клијента који није доживео неку врсту реакције тела у токсичној вези“, рекао је Томас. „Постоје различити степени, то је широк спектар, али свака особа је имала неку физичку манифестацију злостављања.

Психотерапеуткиња Лиза Лолес рекла је за да и тело плаћа данак токсичним везама: "Неопходно је разумети да се емоционални стрес може манифестовати у физичким симптомима", рекла је она. "Од виталног је значаја да слушамо своја тела и препознамо када нешто није у реду."

Осећај исцрпљености

Људи често остају са насилним партнерима због нечега што се зове трауматично везивање. Ово је у суштини када се насилник понаша неочекивано и то од занемаривања и грубости до налета љубазности. То значи да тело пролази кроз сопствена превирања, са високим нивоима хормона стреса, адреналина и кортизола, упарених са допамином када му се пружи љубав као награда. "Када имате ту комбинацију хемијске навале у телу, тело ће реаговати на то", рекла је Томас.

Један уобичајени симптом ове турбуленције је осећај сталног умора. Обично је то циљ насилника, јер је много мање вероватно да ће истрошена жртва имати енергије за борбу. „Тренуци кратке срече су сјајни, али када почну те спирале надоле, гаслигхтинг или тихи третман, тело може да се сруши“, објашњава Томас.
Рекла је да када погледате слике пре и после токсичне везе, могу се уоччити промене на лицу. „Наше окружење заиста може да нас отрује“, рекла је она.

Аутоимуни проблеми

Временом, лоши односи могу да подстакну симптоме као што су запаљење, болови у телу и кожни проблеми. Али Томас је рекла да се у око 95% случајева њени клијенти враћају са уредним здравственим картоном након посете лекару. Иако је потврда лекара обично добра вест, она је такође узнемирујућа за пацијента, јер знају да су њихови симптоми стварни - једноставно не постоји медицинско објашњење.

"Онда морамо да погледамо окружење у којем се налазе и односе у којима су, и да ли то ствара симптоме екстремне анксиозности", објашњава Томас.

Неке облике токсичног понашања као што је гаслигхтинг Томас упоређује са затрованом водом: “не видите отров док није већ касно.”

Проблеми са варењем и хормонске промене

Људи у лошим везама често имају проблема са одређеном храном, варењем и апетитом. Томас је рекла да је то због стреса и кортизола и адреналина који се гомилају у телу. Анксиозностје еволуирала код људи да би нам помогла у нашем одговору „бори се или бежи“ – хормони се повећавају како би нам помогли да побегнемо од опасности или да се суочимо са њом. Али постоје недостаци ако ови хормони немају где да оду.

Проблеми са памћењем и говором

Када је ваш ум у стању приправности, увек гледа шта говорите у случају да започне свађа, нема много простора за било шта друго — укључујући памћење и говор.

„Видела сам много клијената којима је веома тешко да читају књиге или обрађују нове информације или задрже информације или сећања“, објашњава Томас. "Када су усред насилне везе, ове функције су људима заиста тешке."

То је зато што ум покушава да обради шта се дешава, зашто је њихов партнер тако окрутан и манипулативан, и напорно ради на проналажењу решења. Проблем је у томе што насилник не тражи решења. "Мислите да сви желе хармонију, а психички злостављачи то једноставно не желе", рекала је Томас.

То може бити еурека тренутак за многе жртве, рекла је, када схвате да друга особа не ради са њима, већ против њих. „Након што се злостављање заврши, особа поново учи да се осећа сигурно у оно што говори и шта мисли.

Мислим да би то могао бити део процеса опоравка поновног проналажења свог гласа, да ствари не морају да буду савршене, да могу само слободно да разговарају са људима и да имају лакоћу у разговору, док су раније морали да пажљиво бирају речи јер су ходали као по јајима“.

Напетост и затезање мишића

Затегнутост мишића је огроман показатељ да нас неко чини немирним, али ипак бисмо то могли да рационализујемо: „Охрабрила бих вас да заиста престанете и размислите 'зашто моје тело овако реагује на ову особу?'”, рекла је Томас. "Можда постоји нешто што моја подсвест примећује у вези са овом особом, а што није дошло у мој когнитивни ум, али моје тело то осећа."

Ваша црева знају боље него што мислите

Према Шенон Томас, требало би више да верујемо свом стомаку, јер скоро сви клијенти са којима је радила или разговарала о психичком злостављањуу почетку нису баш волели особу која је постала њихов злостављач.

„Нешто једноставно није било у реду, али су то рационализовали и наставили да проводе време са том особом, и тада је почело трауматско везивање“, рекла је она. „Али заиста је уобичајено да је пре него што се десила било каква привлачност постојала почетна врста отпора. Чујем то изнова и изнова."

Понекад је насилник толико харизматичан да постоји тренутна искра, али другима је њихов стомак увек говорио да је то особа од које треба да се клоне.
„Мислим да се то дешава када их видимо јасним очима“, рекла је она. „Прва реакција на њих је да нешто није у реду, онда се наш поглед временом изобличи... Али та прва реакција је најискренија реакција.

Почећете да се осећате усамљено

Ваш друштвени живот ће вероватно бити погођен ако је ваша романтична веза токсична. То може бити зато што улажете више времена и труда него што би требало да покушавате да успоставите везу, или може бити зато што је ваш партнер изманипулисао вама да прекине ваша пријатељства. Ово може довести до осећања огромне усамљености које ниједан романтични партнер не може да реши. Иако може бити тешко, заиста је важно покушати одржати те везе.
"Од виталног је значаја да дате приоритет свом менталном и физичком благостању и препознате када вам веза не служи", рекао је Лолес, психотерапеут.

„Колико год било тешко, решавање стреса у вези и тражење подршке од поузданих пријатеља, породице или терапеута може помоћи у ублажавању физичких и емоционалних симптома.

Симптоми се временом смањују, али понекад остају

Често се психички симптоми из насилне везе смањују, али понекад могу да потрају. На пример, људи могу открити да су склонији анксиозности него раније, или да им је стомак осетљивији него што је био. То се разликује од особе до особе, и зависи од старости, нечијег општег здравља и колико дуго је злостављање трајало.
„За све постоји опоравак“, рекала је Томас. „Само је питање колико се тиме морате активно бавити након насилне везе.

Нездрави односи могу имати много облика и не морају увек укључивати физичко насиље: „Емоционално и психичко злостављање може бити једнако штетно и не треба га игнорисати. Запамтите, заслужујете да будете у вези у којој се осећате сигурно, поштовано и цењено", закључује Шенон Томас.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas