Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
за здравији живот

Како да смањите АЛЕРГЕНЕ у дому? Кључ је у томе да их се отарасите већ на вратима стана

Овај водич од собе до собе за елиминисање алергена помоћи ће вама и вашој породици да лакше дишете и смањите ниво алергена у свим просторијама вашег дома

1654108286_living-room-gbb4d5a09d_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Не замишљате само: сезона алергија на полен сваке године постаје све гора . Топлије температуре се претварају у снажнији полен, који долази са дрвећа, трава, цвећа и корова, током дужег временског периода. Амброзија, бреза, кедар и храст су неки од најчешћих алергена на полен . И док не можете много да контролишете временске прилике, можете управљати својим унутрашњим окружењем .

Прочитајте још: Можете узгајати јестиве ПЕЧУРКЕ свуда у свом ДОМУ и у БАШТИ: Уопште није тешко уз пар једноставних савета

„Прва линија лечења алергија је избегавање“, каже Таниа Елиотт, портпарол Америчког колеџа за алергију, астму и имунологију. Почните тако што ћете посетити алерголога да идентификује ваше окидаче, као што су полен, гриње или перут кућних љубимаца. Затим направите неке једноставне, али моћне промене како бисте сваку просторију вашег дома направили отпорну на алергије.

1. Зауставите спољашње алергене на вратима

Честице полена се лепе за ваше ципеле кад улазите у свој дом. Да бисте избегли праћење спољашњих алергена изнутра, направите место за скидање ципела у улазу. Спроведите политику забране ципела и користите отирач у затвореном простору да ухватите обућу директно унутар врата. Често усисавајте ово подручје током сезоне алергија. Поставите отирач напољу да обришете ципеле пре него што пређете праг.

2. Скидајте горњи слој одеће испред врата 

За озбиљне алергичаре, скините што више одеће чим уђете. Оставите јакне, шалове и шешире на улазу. У оним тренуцима када ваше дете игра фудбал или ви радите у дворишту, држите корпу у близини како бисте могли да изолујете прљаву одећу док не дође време за прање веша. Не заборавите да перете одећу на топлом да бисте убили алергене.

3. Исперите алергене

У идеалном случају, свако ко је алергичан и неко време је био напољу, требало би да се упути право под туш након што уђе унутра. Ако вам то звучи превише напорно или немате времена, покушајте да оперете лице и капке (трепавице хватају много полена) благим средством за чишћење без мириса, предлаже Ејми Ша, доктор медицине , сертификовани алерголог и имунолог и лекар интерне медицине у Фениксу. Такође, женама се препоручује да оперу косу, јер се алергени највише налазе у коси, али као што смо напоменули, ако немате времена за то или вам је превише напорно, завежите косу у реп и склоните је са лица. 

4. Узимајте подове отпорне на алергене

Дрво и плочице су идеални подови за особе које пате од алергија. Са изузетком дима цигарета, „буђ је главни проблем у затвореном простору за многе људе“, каже Дејвид Кори, професор медицине на одсеку за имунологију, алергију и реуматологију на Бејлор колеџу медицине у Хјустону. "Чак и ако нисте алергични на буђ, она може ући у ваше дисајне путеве, почети да расте и повећати ризик од развоја алергија, астме и хроничног синуситиса."

Ако волите тепихе, одлучите се за кратке и мале тепихе, који су више декоративни.  Дебели, пахуљасти теписи хватају и задржавају алергене. Кратко ткање направљено од полипропилена је издржљиво и лако се чисти. Или се потрошите мало више новца на вуну, која је отпорнија на буђ од синтетике, каже Кори.

5. Добро усисајте подове

Без обзира шта покрива ваш под, не заборавите да редовно и темељно усисавате. И обавезно купите усисивач са ХЕПА филтрацијом, који задржава и најситније честице. Циклонални усисивач који одбацује прљавштину је такође добар избор. Ако имате тепихе од зида до зида, редовно их чистите дубински (чишћење паром или хемијско чишћење). 

6. Често чистите пресвлаке од тканине

Као и тепих, пресвлаке од тканине су магнет за алергене. Троседи су пуни алергенна, софе, као и украсни јастуци. Било би добро да прекријете ваше гарнитуре неком украсном простирком тако да простирку можете прати једном недељно уместо да дубински перете ваше троседе стално.

7. Користите пречишћивач ваздуха

Држање прозора затвореним и забрана уласка кућних љубимаца у спаваћу собу требало би да вам помогну ако се будите загушени, али можда бисте желели да ствари подигнете на виши ниво помоћу пречишћивача ваздуха. ХЕПА филтер је златни стандард за пречишћиваче ваздуха јер постоји још од 50-их и показало се да хвата мале алергене. Такође треба да се уверите да производ може да поднесе величину собе у којој планирате да га користите.

8. Покрените клима уређај 

Ако имате сезонске алергије, отварање прозора значи пуштање полена унутра. Много је боље да држите ствари затворене у спаваћој соби, у којој проводите толико времена, и да укључите клима-уређај. Само запамтите да редовно мењате или чистите филтере 1-3 месеца. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas