Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Поленска зрна чемпреса и туја су већ у ЦРВЕНОЈ зони: Послушајте савет алерголога Јовичића

У Агенцији за заштиту животне средине упозоравају да су поленска зрна чемпреса и туја већ у црвеној зони.

1615301068_Depositphotos_253648204_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ако вам се запуши нос, гребуцка вас грло и осећате се малаксало, осим на инфекцију вирусом корона требало би да помислите и на то да су тегобе можда изазване и алергијом на полене.

У Агенцији за заштиту животне средине упозоравају да су поленска зрна чемпреса и туја већ у црвеној зони. Ово дрвеће, срећом, не узрокује тешке алергијске реакције, али то не значи да нема потребе за лековима.

Прочитајте још: Руски лекар ЛАЗАРОВ: Госпина трава помаже код ОНКОЛОШКИХ ОБОЉЕЊА

Напротив, лекари свима који су осетљиви на полене дрвећа саветују да почну са терапијом, а поготово онима који реагују на полен бреза, јер се његов налет очекује врло брзо, са доласком лепшег времена.

Алергични на полен бреза већ треба да почну са терапијом, 10 дана треба до заштите пацијента.

- Алергични на полен бреза већ би требало да почну са терапијом, јер је потребно 10 дана да би она дала резултат и заштитила пацијента на прави начин - каже др Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Универзитетског клиничког центра Србије.

Слузокожа носа
Код оних који имају алергијски ринитис, на почетку сезоне примећено је да је слузокожа носа врло осетљива и да се зато јављају значајне тегобе, чак и када су концентрације полена мале. Управо зато је пожељно да се са терапијом започне што пре, односно сада на самом почетку сезоне.

Већина алергичних на полене већ је са својим алергологом усвојила план лечења и они тачно знају које лекове би требало да пију.

Почните са терапијом!

- Уколико пацијент није дијагностикован, а има типичне симптоме, поготову ако ово није прва сезона, може да почне са узимањем неког од антихистаминика друге генерације који се могу наћи у слободној продаји - саветује др Јовичић. - Терпију би требало узимати редовно и она би требало да траје колико и сезона цветања. Ако се са једном таблетом антихистаминка не реше симптома, доза може да се дуплира.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Помоћ алерголога требало би да се потражи када ни дупла доза антихистаминика не помаже.

Антихистаминици попут спреја за нос су одлични и безбедни ако их препише лекар

- Добре резултате пацијенти могу да постигну и са антихистаминицима у форми спреја за нос - каже др Јовичић. - На располагању су и топикални кортикостероиди. Они су ефикасни лекови, који су потентнији у регулисању тегоба од антихистаминика. Нажалост, код пацијената и код дела лекара и даље постоји подозрење или страх од употребе кортикостероида. Зато наглашавам да су бројне студије показале ефикасност и безбедност кортикостероида уколико се користе према прописаном упутству. Последњих година на нашем тржишту су се појавили и лекови који су комбинација локалног коритикостероида и антихистаминика.

Алеригични заражени ковидом не смеју да престану да пију терапију за алергију.

Када алергија на полене осим тегоба на горњим дисајним путевим, ствара реакцију и на плућима, онда се прописују лекови из групе леукотријенских антагониста.

Прочитајте још: Рецепт за дуговечност руског хирурга ФЕДОРА УГЛОВА који је ОСВОЈИО ПЛАНЕТУ: Позитивне мисли, физички рад и – 100 чучњева

- Свака тегоба са плућима је разлог због којег би се требало јавити лекару - каже др Јовичић.

- У склопу актуелне епидемиолошке ситуације требало би рећи и да су сви лекови који се користе у склопу лечења алергијског ринитиса и алергијске бронхијалне астме безбедни за узимање у односу на ковид 19, па је од свих стручних удружења препоручено да алергични и ако се инфицирају короном не престану да пију лекове против алергије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas