Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУЋНИ САВЕТИ

Пазите на своје здравље! Обратите пажњу на пет ОПАСНИХ ХЕМИКАЛИЈА имате у свом дому

Без сумње, сви желимо да наш дом одише чистоћом и свежином, али медаља има две стране...

1615553583_Depositphotos_203573796_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Брига о породичном дому је кључна за сваку жену, посебно када у дому расту деца млађег узраста. Иако се трудимо да водимо рачуна и сконимо сваку потенцијалну опасност по чланове породице, можда нисмо ни свесни да поједине хемикалије у нашем дому управо могу бити највећа опасност по здравље наших најдражих. 

Прочитајте још: Поново је дом канцеларија: Седам правила како да преживите рад од куће

Теписи од вештачких влакана стварају проблеме и код рециклаже, након истека века трајања углавном се више не могу прерађивати, осим у посебним случајевима, депонијама реактора...

Доносимо вам пет најчешће коришћених хемикалија у кућним условима, који су уједно и потенцијалне опасности.

Козметички производи

Козметички производи за децу си извор контаминације фталатима, злогласни адитиви из пластике који се налазе и у препаратима које користе деца, потврдила је научна студија Универзитета у Сијетлу. Ови научници су потврдили да лосиони, шампони и пудери намењени за хигијену беба представљају значајан извор контаминације тим токсичним састојцима.

Прочитајте још: "Уштините се" у струку, заволите уске сукње: Модни савети за ниске девојке (ФОТО)

Освеживачи ваздуха
Освеживачи ваздуха и средства за чишћење, када се користе у малим затвореним просторима, отпуштају токсичне честице. То долази од две главне хемикалије, гликол етера и терпена. И док су етери сами по себи токсични, нетоксични терпен може реаговати са озоном и тако створити отворну комбинацију.

То су доказала истраживања разградивости фталатних метаболита у урину дјеце након дермалне апликације козметичких средстава. Фталати, иначе узрокују хормонске поремећаје, алергије и оштећења генетског материјала.

Нафталин

Нафталин и слични производи против мољаца емитују један од најнепријатнијих мириса који се може пронаћи у кући. Студије су показале да један активни састојак у таквим производима, под именом парадиклоробензен изазива рак код животиња. Иако се исти учинак није утврдио на људима, још један познатији сатојак нафталина, након дужег излагања може узроковати оштећење црвених крвних ћелија и узроковати мучниину, повраћање и пролив.

Хемикалије у тепиху

Прочитајте још: Време је за: ПРОЛЕЋНУ ЧИСТКУ! Овим комадима је сигурно истекао РОК ТРАЈАЊА иако тога нисте свесни

Модерни теписи добили су негативан предзнак због испарљивих органских честица (VOC). Те супстанце могу довести до повећаног засићења ваздуха и по јаком мирису, патако угрозити здравље. Проблематична је комбинација пене и лепка за тепихе јер управо та комбинација може изазвати хемијске реакције које воде ослобађању штетних честица које загађују ваздух, а због мноштва таквих супстанци немогуће је предвидети могуће реакције. 


Фото: Depositphotos

Теписи од вештачких влакана стварају проблеме и код рециклаже, након истека века трајања углавном се више не могу прерађивати, осим у посебним случајевима, депонијама реактора, где се подне облоге од вештачких влакана термички обрађују.

Прочитајте још: Боје које по ФЕНГ ШУИЈУ доносе лошу енергију: Ове елементе одмах морате избацити из купатила

Пестициди

У ову групу спада различита палета производа попут инсектицида, фунгицида и сличних састојака. Ради се о хемијским формулама које убијају све, од сичушних микроорганизама па до глодара. Због тога што су отровни, на сваком производу мора бити истакнут ниво токсичности. С обризом да су намењени за примену у затворним просторима, потрудите се да добро проветрите дом након коришћења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas