Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХИГИЈЕНА

Ово је од кључног значаја: Најефикаснији начин да се заштитите од корона вируса

Одржавање личне хигијене несумњиво се побољшало од појаве вируса корона, али да ли исто може да се каже и о нашим навикама када је реч о прању веша?

Depositphotos_283322654_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Недавна истраживања показују да ковид 19 може да преживи на различитим површинама, укључујући и одећу, и то од једног до 24 сата. Иако се одећа углавном састоји од тканине, она има и детаље попут металних патент-затварача и дугмади, на којима овај опаки вирус може да се задржи и дуже од једног дана.

Прочитајте још: Комплетно испразните ОРМАН, одговрите на ПЕТ питања и знаћете шта да радите

- Чишћење одеће након сваке употребе од пресудног је значаја за заустављање преношења вируса. За разлику од чврстих површина које можемо да обришемо, одећа има много слојева влакана и самим тим површинско чишћење није довољно - каже Рајан Мерсцај, генерални директор сервиса за чишћење одеће чије је седиште у Хонгконгу.

Одмах скините одећу
Фото: Депозитфото
Одећа се пере детерџентом и водом, у веш-машини, или се хемијски очисти.

По правилу, ако сте носили одећу ван куће или сте боравили на месту где је било много људи, најбоље је да је оперете што пре. Исто важи и за ону која је можда дошла у додир са тврдим површинама, на којима, доказано је, вирус знатно дуже преживљава.

Одвојте и перите одећу коју сте носили напољу.

Наравно, ако се бавите послом који подразумева физички контакт са људима, рецимо у продавницама са прехрамбеним производима или у здравству, требало би да предузмете додатне мере предострожности. Тада се саветује ношење рукавица за једнократну употребу док дирате прљав веш, које након употребе треба бацити. Ако имате рукавице за вишекратну употребу, проверите да ли оне могу да се дезинфикују. Немојте да их користите ни за шта друго у кући. И обавезно оперите руке када их скинете.

Одећу која је имала контакт са зараженима убаците у машину рукавицама!
Оперите одећу у машини
Фото: Депозитфото

Амерички центри за контролу и превенцију болести саветују "коришћење што је могуће врелије воде", температуре од 40 до 60 степени, и коришћење квалитетног детерџента.

Не штедите на детерџенту и укључите машину на 60 степени.

Неки извори сугеришу да је избељивач одличан за тврде површине, али да није препоручљив за дезинфекцију већине одевних комада јер може да их оштети.
Када ствари не можете да оперете чим уђете у дом, чувајте их у чистој врећи или навлаци док се за то не укаже прилика. Такође, нипошто немојте да тресете прљав веш, како бисте свели на минимум могућност да се вирус шири кроз ваздух.

Хигијена је веома важна
Фото: Депозитфото
Не перите комплетну одећу, али руке обавезно

Као и код већине ствари, логика и здрав разум су и овде важни. На пример, нема потребе за прањем комплетне одеће, јер није сва била изложена опасности док сте боравили ван куће. Након додира са прљавом, односно евентуално контаминирамом одећом, обавезно оперите руке.
Чак и ако нисте у могућности да је оперете, немојте да паничите.

Прочитајте још: Све намирнице имају пестициде, али постоји ОСАМ начина да их уклоните

- Досадашњи докази говоре да је теже доћи у контакт са вирусом на мекој површини (попут тканине), него са оним на често додириваним тврдим површинама као што су дугмићи у лифтовима или кваке на вратима - рекла је Лиса Марагакис, директорка за превенцију инфекције у болници "Џон Хопкинс".

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas