· · Komentari: 0
HIGIJENA

Ovo je od ključnog značaja: Najefikasniji način da se zaštitite od korona virusa

Održavanje lične higijene nesumnjivo se poboljšalo od pojave virusa korona, ali da li isto može da se kaže i o našim navikama kada je reč o pranju veša?

Depositphotos_283322654_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nedavna istraživanja pokazuju da kovid 19 može da preživi na različitim površinama, uključujući i odeću, i to od jednog do 24 sata. Iako se odeća uglavnom sastoji od tkanine, ona ima i detalje poput metalnih patent-zatvarača i dugmadi, na kojima ovaj opaki virus može da se zadrži i duže od jednog dana.

Pročitajte još: Kompletno ispraznite ORMAN, odgovrite na PET pitanja i znaćete šta da radite

- Čišćenje odeće nakon svake upotrebe od presudnog je značaja za zaustavljanje prenošenja virusa. Za razliku od čvrstih površina koje možemo da obrišemo, odeća ima mnogo slojeva vlakana i samim tim površinsko čišćenje nije dovoljno - kaže Rajan Merscaj, generalni direktor servisa za čišćenje odeće čije je sedište u Hongkongu.

Odmah skinite odeću
Foto: Depozitfoto
Odeća se pere deterdžentom i vodom, u veš-mašini, ili se hemijski očisti.

Po pravilu, ako ste nosili odeću van kuće ili ste boravili na mestu gde je bilo mnogo ljudi, najbolje je da je operete što pre. Isto važi i za onu koja je možda došla u dodir sa tvrdim površinama, na kojima, dokazano je, virus znatno duže preživljava.

Odvojte i perite odeću koju ste nosili napolju.

Naravno, ako se bavite poslom koji podrazumeva fizički kontakt sa ljudima, recimo u prodavnicama sa prehrambenim proizvodima ili u zdravstvu, trebalo bi da preduzmete dodatne mere predostrožnosti. Tada se savetuje nošenje rukavica za jednokratnu upotrebu dok dirate prljav veš, koje nakon upotrebe treba baciti. Ako imate rukavice za višekratnu upotrebu, proverite da li one mogu da se dezinfikuju. Nemojte da ih koristite ni za šta drugo u kući. I obavezno operite ruke kada ih skinete.

Odeću koja je imala kontakt sa zaraženima ubacite u mašinu rukavicama!
Operite odeću u mašini
Foto: Depozitfoto

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savetuju "korišćenje što je moguće vrelije vode", temperature od 40 do 60 stepeni, i korišćenje kvalitetnog deterdženta.

Ne štedite na deterdžentu i uključite mašinu na 60 stepeni.

Neki izvori sugerišu da je izbeljivač odličan za tvrde površine, ali da nije preporučljiv za dezinfekciju većine odevnih komada jer može da ih ošteti.
Kada stvari ne možete da operete čim uđete u dom, čuvajte ih u čistoj vreći ili navlaci dok se za to ne ukaže prilika. Takođe, nipošto nemojte da tresete prljav veš, kako biste sveli na minimum mogućnost da se virus širi kroz vazduh.

Higijena je veoma važna
Foto: Depozitfoto
Ne perite kompletnu odeću, ali ruke obavezno

Kao i kod većine stvari, logika i zdrav razum su i ovde važni. Na primer, nema potrebe za pranjem kompletne odeće, jer nije sva bila izložena opasnosti dok ste boravili van kuće. Nakon dodira sa prljavom, odnosno eventualno kontaminiramom odećom, obavezno operite ruke.
Čak i ako niste u mogućnosti da je operete, nemojte da paničite.

Pročitajte još: Sve namirnice imaju pesticide, ali postoji OSAM načina da ih uklonite

- Dosadašnji dokazi govore da je teže doći u kontakt sa virusom na mekoj površini (poput tkanine), nego sa onim na često dodirivanim tvrdim površinama kao što su dugmići u liftovima ili kvake na vratima - rekla je Lisa Maragakis, direktorka za prevenciju infekcije u bolnici "Džon Hopkins".

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.