Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири начина како да помогнете детету да изгради САМОПОУЗДАЊЕ: Позабавите се њиоховим менталним развојем на време

Изузетно је важно помоћи деци да изграде самопоуздање како би, кад одрасту, водили испуњеније и квалитетније животе

1663847408_pexels-bess-hamiti-35188.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Почетак школске године доноси читавој породици нове изазове у виду прилагођавања на нове обавезе, школске активности, другове и све друго. Уколико се ви сусрећете са периодом адаптације али и ако ваше дете већ има изграђене радне обавезе међутим желите да радите на његовом самопоуздању наредни редови вам могу бити од користи. У разговору са психолозима дошли смо до занимљивих савета које можете примењивати у односу са дететом и који ће им помоћи у свакодневници.

Прочитајте још: Пун је витамина и омогућиће вам потребну енергију: Идеалан доручак за ТРУДНИЦЕ (РЕЦЕПТ)

Психолози у разговору са нама истичу да најпре треба прихватити дечији карактер, зато што није свако дете исто и нема жељу за истим активностима у којима би пратило групу вршњака. Како би дете развило самопоуздање треба му помоћи да спозна и заволи свој карактер, своју индивидуалност и особине које га красе и разликују од вршњака. Често се у друштву родитељи сусрећу са митом да дете нема самопоуздање а заправо је интравертно, зато је важно пратити развој детета као целине и остати подршка на овом изазовном путу.

Охрабрујте дете

Како би дете напредовало и осетило да разумете процес кроз који пролази пре него што постигне одређене резултате важно је охрабривање. Пролазећи различите процесе са децом и охрабрујући га на путу до успеха оно ће се додатно зближити са вама и доказаћете му да разумете његов свет. Деца често мисле да родитељи виде само резултат и да су обавезе и задужења које је дете имало како би достигло циљ мале, наспрам обавеза одраслог човека. Истина је да је вама сада изузетно лак контролни из математике (например), али покажите детету да разумете период у ком се тренутно налази уз продуктивне речи попут ''Верујем у тебе".

Избегавајте поређења

Покушајте да избегнете поређење са другом децом, истичу психолози. Свакако да им је јасно да родитељи желе свом детету најбоље али деца често поређење сватају негативно и доживљавају као да их се родитељи стиде и да желе да имају неко друго дете поред себе. Речи одраслих деца често преозбиљно схвате што може на дуже стазе направити проблем са самопоуздањем. Савет психолога је да се избегавају поређења са другом децом ван породице али и са старијом и млађом браћом и сестрама.

Прочитајте још: Знакови да дете има висок ИQ: Обратите пражњу на мале детаље

Укључите децу у свакодневне активности

Јасно је да родитељи желе да укључе децу у активности у складу са афинитетом детета попут различитих секција у школи, часова пливања и других тренинга. Истраживања психолога широм света показују да је важно укључити дете у свакодневне кућне активности и активности породице које се обављају. То значи да можете дете укључити у недељно одржавање куће, простирање веша, одлазак у продавницу како би се осетило вредним у колективу што ће се касније одразити на њихову самосвесност и осећај сопствене вредности.

На овај начин дете гради самопоуздање и притом стиче радне навике и упознаје се са пословима у кући који ће му бити неопоходни током живота.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas