· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли строги родитељи од деце стварају ЛАЖОВЕ?

Родитељи који су строги према деци заправо им не чине ништа добро, већ од њих стварају лажове

1596013899_Depositphotos_143373713_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Деца се због свог јаког карактера често у многим стварима не слажу са својим родитељима. Тада очеви и мајке примењују систем забрањавања, који је према психолошким истраживањима потпуно погрешан.

Прочитајте још:  Како да реагујете ако неко удари ваше ДЕТЕ у ВРТИЋУ: Ово РОДИТЕЉИ треба да ураде

Фото: деспоситос

Строг и ауторитативног став родитеља, могао би од детета да створи веома доброг лажова. Деца која се боје да кажу истину, према студијама, радије ће слагати, не би ли избегли казну.  Експерт за дечје понашање, Викторија Талвар, каже да ће дете временом почети да обмањује родитеље и постаће све бољи у томе, па је због тога можда боље некада и мало попустити.

Талвар је у сарадњи са својим колегама дошла до сазнања, кроз експеримент који су назвали игра жмурке. Истраживање је спроведено на ученицима у једној либералној и строгој школи у Западној Африци. Дете су оставили у просторији са апаратом или предметом који ствара некакав карактеристичан звук, на пример усисавачем или веш машином. Онда би наложили детету да без гледања распозна о ком звуку је реч. Викторија, тврди да дечја лаж не мора увек да буде лош знак. 

Измишљањем, дете развија машту и психолошке вештине. Велика је вероватноћа да ће дете касније развити бољу интелигенцију

Последњи предмет производио би потпуно некарактеристичан звук. Ако би дете знало о ком се предмету ради, лагало је.  

Прочитајте још: РОДИТЕЉИ ово ПРАВИЛО морате да знате, сачуваће вашу ДЕЦУ од опасности данашњице

Код деце која су ишла у мање строге, либералне школе, ниво лажи био је сличан као и у западним школама, док је код деце која су прошла експеримент строге школе, лагање је било често и врло увежбано.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.