· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Ево како да ЗНАТЕ да ли дете има КОРОНУ или је у питању ДРУГИ ВИРУС! Ово су симптоми

Све више деце у Србији заражено је коронавирусом, а поред овог, у вртићима тренутно хара и ротавирус, који код малишана изазива температуру, дијареју и повраћање.

1616503792_b170c0ea944485461582cb2acf61da3f7f57a43a.jpg
Фото: Депозит

Услед овог вируса деца брзо дехидрирају, па се понекад задржавају и на болничком лечењу, а педијатар пулмолог др Снежана Рсовац, начелница педијатријске и неонатолошке интензивне неге у Универзитетској децијој клиници у Тиршовој објашњава како да овај вирус разликујете од короне.

- Примећено је повећање ротавирусне инфекције првенствено међу децом предшколског узраста. Реч је о инфекцији изазваној ротавирусом. Преноси се такозваним феко-оралним путем, односно преко прљавих руку, али се пренос може вршити и капљично. Инфекција креће са температуром и дијарејама, а понекад и повраћањем. Деца брзо дехидрирају, нарочито уколико су мала и уколико су столице учестале - објашњава др Рсовац.

Прочитајте још:

Зашто су се неки ЗАРАЗИЛИ после ДРУГЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ: Др Гњатовић објашњава кад да се ради ТЕСТ НА АНТИТЕЛА

Она каже да се малишани који изгубе доста течности, нарочито одојчад, понекад и хоспитализују.

- Ако је велика учесталост столица, онда су и губици течности велики, те се таква деца задржавају управо због надокнаде течности - додаје. Када је у питању клиничка слика, овај вирус има неке сличности са коронавирусом, али се разликују по томе што ротавирус не прате респираторни проблеми.

- Температура је присутна и код једног и код другог вируса, с тим што ковид најчешће иде са респираторним проблемима код деце - захваћен је нос, кашаљ, гушобоља. Дијареја је, такође, у неким случајевима присутна код ковида, али је то само један од симптома, док је код ротавируса то основни симптом. То је разлика у клиничкој слици, а дијагноза се поставља тако што се из столице уради тест на ротавирус - каже Рсовац.

Др Рсовац додаје и да ротавирус није типично сезонски вирус, односно појављује се у свако доба године, али лоши временски услови погодују да се развије у колективима.

- Лечење је кракотрајно. Дете врло брзо реагује на симптоматску терапију, на надокнаду течности, пробиотике, пребиотике, електролитну и метаболичку потпору, односно адекватну надокнаду течности. Санира се за неколико дана - каже Рсовац.

                         ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.