Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељ

Како разговарати са ДЕЦОМ о КОРОНА вирусу?

Који је најбољи начин да својој деци објасните шта је корона вирус и зашто не иду вртић, игранице, код другара у госте?

1595583669_Depositphotos_378499378_s-2019.jpg
Фото:Депосит
Oglas

Како да се понашате ако су уплашени и забринути?

Ових дана скоро је немогуће да наша деца не примете да се нешто необично дешава око нас. Почевши од вести које гледамо, разговора које водимо са другима, информација које деца међусобно размењују, података до којих старија деца самостално долазе на интернету… Није очекивано, али ни природно да се ми одрасли понашамо као да се ништа не дешава.. Будите свесни њиховог присуства и не потцењујте њихове могућности да схвате и доживе тренутну ситуацију насталу услед појаве корона вируса.

Прочитајте још: ОВО ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ: Ево како квалитетно искористити време са децом и пробудити им АВАНТУРИСТИЧКИ ДУХ

Деца кроз реакције, емоције и коментаре родитеља добијају слику о томе шта се дешава око нас!

ВАЖНО: Шта год да причате са децом имајте на уму да дете вас и посматра. Умирите себе, не паничите, будите прибрани колико год је то могуће.

Фото: Депосит

Поштујте дечију забринутост и емоције које доживљавају

У данима који следе наша деца имаће сасвим другачије дневне рутине. Корона вирус ће у већини домова бити тема о којој се прича и донеће различити промене у свакодневници, што за децу може бити мање или више стресно.

Прочитајте још: Прекрстите беби руке на грудима, затим урадите ОВО и ЗАСПАЋЕ за трен ока!

Ни у ком случају не покушавајте да омаловажите њихова осећања. Поделите са њима тачне информације о корони, обавезно узимајући у обзир њихов узраст. Са јако малом децом вероватно неће ни бити потребе за разговор о вирусу, али хоће о томе зашто не иду код баке или у играоницу.

Дозволите детету да испољи своја осећања, али и прича о томе шта зна о корона вирусу!

Прилагодите разговор о корони у односу на њихов узраст

Мала деца

Са децом која још увек не иду у школу треба да причате отворено, али на начин да лако схвате о чему се ради. Уколико дете нема превелико интересовање за ову тему, не морате му је наметати. Међутим, ако покаже жељу да прича на ову тему, можете му рећи да је корона вирус сличан прехлади или грипу али се јако брзо шири, посебно ако се додирујемо, а не перемо руке и да ћете се због тога једно време мање виђати са другима.

Прочитајте још: До ПУБЕРТЕТА је све супер, а онда МАЈКА "жање шта је посејала"

Фото: Депосит

Мала деца често не желе и не умеју да јасно кажу шта осећају и знају. Цртеж или причање приче могу послужити као начин да са њима комуницирате на ову тему.

Старија деца

За старију децу која имају приступ интернету, главно правило је да будете у току са садржајима до којих долазе. Када је реч о корони, питајте их шта су сазнали и пружите им проверене информације до којих сте успели да дођете. Охрабрите их да вас питају ако их нешто занима, али се трудните да их не оптерећујете са сувишним информацијама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas