· · Коментари: 0

Најпопуларнија пролећна мушка имена: Симболишу живот и сјај

Није лако одабрати име за дете

1680784171_shutterstock_781790206.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Када помислите на пролеће, сигурно вам је прва асоцијација буђење, нови живот, цветање. Зато је ово најлепше годишње доба вечита инспирација за многе ствари, тако и за имена. Да ли сте знали да се најпопуларнија мушка имена везују за пролеће, и то преко својих значења.

Вид и Вито

Имена потичу од латинске речи вита - жив, пун живота. Значење је разнолико, али најчешће означава оног "који све види и све може"; "који је чудотворан"; "који се бори за своја убеђења"; "који је драгоцен као вид ока"; "који је виђен"; "који је пророк и који види унапред и зна шта треба да чини".

Лука

У основи личне именице Лука, налази се грчки корен "лукс" што значи светлост, сјај, блиставост, дан, "оно што је светлеће и што обасјава".

Младен

Значење имена Младен је – “онај који је вечно млад”; “особа која је млада духом и телом”; “онај који је увек весео, раздраган, виталан и чио”; “младић”; “младожења”; “онај који никада није склон болестима”; “млад месец”; “млад као дете”; “душа као у детета”; “весељак”.

Стрибор

Упролеће Весну прати и Стрибор, старославенски бог ветра и шуме. Постоје и мушке варијанте имена које подсећају на пролећно време, биљке и цветање као што су: Горан, Ведран, Зоран, Јасмин, Невен, Јасен, Јавор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.