Oglas
· · Komentari: 0

Ne znate kako da odviknete dete od slatkiša? Osam saveta za brzo delovanje

Naravno, teško je potpuno izbaciti šećer, stroge zabrane mogu da budu kotraproduktivne. Dobro je poznato da previše slatkiša na duge staze može ozbiljno da ugrozi zdravlje: tu je rizik od karijesa, gojaznosti i povećan rizik od dijabetesa.

1695375678_shutterstock_111834521.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svaka restriktivna odluka može da izazove lavine plača i kuknjave. U nekom trenutku , naročito roditelji gojazne dece, treba da odluče da unesu promene u režim ishrane, a najveći benefit će biti da se za početak izbace slatkiši. Ovo se ne dešava preko noći, ali uz strpljenje mališani će naučiti kako da se zadovolje sa manjim i zdravijim kolčinama slatkog. Evo nekoliko saveta!

1. Svi moraju da se uključe

Kod kuće je samo voda, nema soka, a kod bake je sok? Ako želite da počnete da izbacujete šećer, uključite sve članove porodice i prijatelje. Apsolutno je kontraproduktivno da vaša novouspostavljena pravila ishrane budu ovako potkopana.

2. Manje je više

Smanjujte dnevnu dozu šećera u malim koracima: umesto čaše soka, tu je kombinacija vode i soka, a palačinke se više ne serviraju sa kremovima već domaćim džemom bez šećera.

3. Izbegavajte skrivene šećere

Šećer nije samo u slatkišima, već i u svim visokoprerađenim namirnicama. Tako, na primer, napravite sami svoj musli od ovsenih pahuljica umesto da kupujete gotove iz kesice. Preispitajte se gde se još kriju velike doze šećera!

4. Udružite se

Odustajanje od šećera ne znači zabranu šećera. Zato je sasvim u redu ako deci povremeno dozvolite neki slatkiš, ali pri tome treba da budu svesni da je to izuzetak, a ne redovno. Kreirajte zajedno dnevni obrok, neka oni učestvuju i budu svesni kada i koliko mogu da jedu.

5. Pravo vreme za užinu

Neka slatika užina bude nakon ručka, umesto da deve po ceo dan nešto gricka. Takođe naučite decu da posle pranja zuba uveče nema više jela!

6. Pronađite zdravije alternative

Šećer je šećer - bilo u voću ili gumenim medvedićima. Ali pored slatkog ukusa, jabuka sadrži i čitav niz vitamina i vlakana. Zato pokušajte da uspostavite zdravije alternative grickanju za svoju decu. Sušeno voće ima dosta šećera pa navikavajte decu na njega.

7. Slatkiši nisu pokloni, nagrade ili utehe

Da biste se vi i deca spasili od diskusija i stresa, trebalo bi da postoji jedno jednostavno pravilo za sve prijatelje i rođake: slatkiši nisu pokloni, niti uteha ili nagrada.

8. Budite uzor

Mi kao roditelji možemo da damo dobar primer, i moramo deci dati primeran pristup šećeru i hrani uopšte.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas