· · Коментари: 0
ПОРОДИЦА

Откривамо 5 ТИПОВА МАЈКИ: Само један је комплетан и ствара ЗДРАВУ и СНАЖНУ ДЕЦУ

Сигурно је да свака мајка одгаја дете у уверењу да ради све најбоље за своје дете, међутим многе нису свесне чињенице да се одгој мора и треба прилагодити сваком детету у складу са његовим карактером и потребама које испољава.

1599131763_Depositphotos_21224329_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Психолози су дефинисали пет типова мајки, те су за сваку навели и предности, али и мане.

1. Перфекционистички тип

Овај тип мајки жели да има све под контролом, а лествицу постављају високо и себи и деци. Није им стало до туђих савета, а посебно им је важан утисак који ће оставити на друге. Деца оваквих мајки често су склона претераној самокритичности и тешко отворено показују емоције. Добра страна оваквог облика мајчинства је што су деца кад одрасту одговорна и предана свему што раде.

Фото: Депозит

2. Најбоље пријатељице 

Због избегавања одговорности и мањка правила понашају се према деци као према себи равнима. Мотив је врло често страх од тога да ће, прихвате ли класичну улогу мајке, њихов “безбрижан” живот бити завршен. Деца су у “партнерском” односу с мамом, због чега се касније у везама могу осећати невољено и потцењено.

Прочитајте још: ГОВОРИТЕ ове ПОХВАЛЕ ДЕТЕТУ и помозите му да развије САМОПОУЗДАЊЕ

3. Непредвидиве мајке

Овакав стил карактеришу честа љутња и тескоба тако да њихове васпитне методе зависе од тренутног расположења. У свему виде потенцијални проблем и често своје страхове преносе на децу, која рано науче да препознају различите типове људи како би могла да се носе с туђим непредвидивим осећањима, али могу бити склона депресији и имати испаде беса.

Фото: Депозит

4. Ја на првом месту

Овај тип мајки не схвата и не уважава децу као засебне појединце, врло су несигурне и оријентисане су само на себе. Деца често сматрају да је њихова улога да ураде све да се мајка осећа добро, па су и касније у животу одана и спремна да пруже подршку. Ипак, често сумњају у своју способност одлучивања и верују да је мајчино размишљање исправније и важније него њихово.

Прочитајте још: Две велике ИСТИНЕ о мами и беби после ПОРОЂАЈА

5. Потпуне мајке

Овај облик мајчинства је идеалан јер је емоционално уравнотежен. Оне помажу деци да развијају своју независност, не теже савршенству, а деца се касније у животу усуде да ризикују, проблеме доживљавају као изазове и без страха остварују емоционалне везе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.