Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ових ДЕСЕТ ствари би требало да питате ваше дете након повратка из школе ПРВОГ СЕПТЕМБРА

Поред тога што ће стицати знања, полазак у школу је врло важна прекретница у животу сваког детета јер му пружа прилику да сам искуси читав један нови свет

1662024134_prvi-dan-u-skoli.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Уколико поставите директно питање, могуће је да ћете добити одговор у једној речи или чак чути неистину, па је важно опрезно питати дете о томе како је протекао дан.

Прочитајте још: Уколико се дете овако понаша зависно је од екрана: Препознајте проблем на време

Родитељи се труде да им омогуће да кроз то прођу самостално и изграде независност што је више могуће, али је важно да буду упућени и имају што је више могуће информација о томе како дете проводи време у школи. Да ли се догодило нешто лоше? Нешто изванредно? С ким се дружи? Има ли уопште другаре? Како реагује на критику наставника?

Све то су питања која углавном не можемо директно да питамо дете јер би могло да се повуче у себе или избегне истину, па је важно поставити права питања. Посебно је важно бити тактичан с малишанима који су тек пошли у први разред и тек треба да се навикну на школско окружење и у потпуности га прихвате, као и са искусним школарцима који не показују да претерано уживају у дану у учионици.

Прочитајте још: Ствари које никада не треба да причате својим тинејџерима: Ово ће учинити живот лакшим

Тајна је у томе да поставите јасна и конкретна питања, која пружају прилику да дете каже нешто више од "да", "не", "добро", "лоше". Сјајан начин започнете разговор о школи јесте да најпре испричате неку своју анегдоту с посла, а потом га можете питати:

  1. Који је био најбољи део дана?
  2. Шта је било најтеже што сте данас морали да урадите?
  3. Да ли је неко од другара рекао нешто смешно?
  4. Шта си прочитао/ла на часу?
  5. Са ким си се данас играо и чега?
  6. Мислиш ли да је (на пример) математика превише тешка или превише лака?
  7. Како се правила у школи разликују од оних код куће и шта мислиш о њима?ж
  8. Можеш ли да ми покажеш нешто занимљиво што сте данас учили?
  9. Да ли је учитељица забавна?
  10. Да ли ти је била потребна помоћ око нечега и ко ти је помогао? Јеси ли ти помогао некоме?

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas