Oglas
· · Komentari: 0

Ovih DESET stvari bi trebalo da pitate vaše dete nakon povratka iz škole PRVOG SEPTEMBRA

Pored toga što će sticati znanja, polazak u školu je vrlo važna prekretnica u životu svakog deteta jer mu pruža priliku da sam iskusi čitav jedan novi svet

1662024134_prvi-dan-u-skoli.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ukoliko postavite direktno pitanje, moguće je da ćete dobiti odgovor u jednoj reči ili čak čuti neistinu, pa je važno oprezno pitati dete o tome kako je protekao dan.

Pročitajte još: Ukoliko se dete ovako ponaša zavisno je od ekrana: Prepoznajte problem na vreme

Roditelji se trude da im omoguće da kroz to prođu samostalno i izgrade nezavisnost što je više moguće, ali je važno da budu upućeni i imaju što je više moguće informacija o tome kako dete provodi vreme u školi. Da li se dogodilo nešto loše? Nešto izvanredno? S kim se druži? Ima li uopšte drugare? Kako reaguje na kritiku nastavnika?

Sve to su pitanja koja uglavnom ne možemo direktno da pitamo dete jer bi moglo da se povuče u sebe ili izbegne istinu, pa je važno postaviti prava pitanja. Posebno je važno biti taktičan s mališanima koji su tek pošli u prvi razred i tek treba da se naviknu na školsko okruženje i u potpunosti ga prihvate, kao i sa iskusnim školarcima koji ne pokazuju da preterano uživaju u danu u učionici.

Pročitajte još: Stvari koje nikada ne treba da pričate svojim tinejdžerima: Ovo će učiniti život lakšim

Tajna je u tome da postavite jasna i konkretna pitanja, koja pružaju priliku da dete kaže nešto više od "da", "ne", "dobro", "loše". Sjajan način započnete razgovor o školi jeste da najpre ispričate neku svoju anegdotu s posla, a potom ga možete pitati:

  1. Koji je bio najbolji deo dana?
  2. Šta je bilo najteže što ste danas morali da uradite?
  3. Da li je neko od drugara rekao nešto smešno?
  4. Šta si pročitao/la na času?
  5. Sa kim si se danas igrao i čega?
  6. Misliš li da je (na primer) matematika previše teška ili previše laka?
  7. Kako se pravila u školi razlikuju od onih kod kuće i šta misliš o njima?ž
  8. Možeš li da mi pokažeš nešto zanimljivo što ste danas učili?
  9. Da li je učiteljica zabavna?
  10. Da li ti je bila potrebna pomoć oko nečega i ko ti je pomogao? Jesi li ti pomogao nekome?

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas