· · Коментари: 0
ШКОЛА

Професорка Анђелка открива: Учећи од куће ДЕЦА су се поделила у КЛАНОВЕ

Друго полугодиште у школама почиње, а сви се питају да ли ће се до краја школске године ђаци вратити у клупе или ће онлајн образовање однети превагу?

1610699569_Depositphotos_369591920_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Време иза нас је ставило и професоре и ученике, па и родитеље, пред један велики изазов - како се прилагодити новој форми наставе, пренети и усвојити знање, организовати живот у породици где има више деце школског узраста, а један компјутер...

Прочитајте још: Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

Какве су лекције усвојили просветни радници о предавању и оцењивању преко интернета, да ли су одељенске старешине имале проблема да успоставе комуникацију са ђацима, процењују ли да би повратак на нетрадиционалан начин школовања могао да замени онај на који смо сви навикли, питања су на која одговара Анђелка Стојаковић, професорка ликовне културе у гимназији “Стеван Пузић” из Руме.

Учење Фото: Депозит

Као одељенски старешина првог разреда суочила се са великим проблемом.

Поделе на групе и изостанак социјализације.

- Како учинити одељење јединственим, компактним, како их упознати међусобно, избећи поделе на групе, то је управо ова настава донела, а што ће бити очигледно када се једног дана сасвим врате у школске клупе. Изостанак социјализације ће, и те како оставити трага на ментално здравље ученика - каже професорка.

Прочитајте још: Несвесно уништавате самопоуздање детета: Ових 5 реченица одмах престаните да изговарате!

Саговорница напомиње да предности онлајн школовања свакако постоје - почевши од коришћења низа платформи које су олакшале ученицима праћење наставе и пружиле занимљивости у изради домаћих задатака; па преко чињенице да за неког ко живи далеко од образовне установе и мора свакодневно да путује, онлајн учење може да буде добро решење...

Проблем са интернетом
Код провере знања се неретко јављао и проблем са интернет мрежом, док настава преко ТВ екрана није обухватала све предмете, а често ни наставне јединице које су емитоване нису пратиле редослед који су наставници већ својим годишњим планом и програмом припремили.- Навикли смо да децу виђамо са телефонима, али десило се да је оно мало времена које су проводили без њих, у школи, избрисано - каже професорка Анђелка.

Нови начин живота Фото: Пексел

Анђела Стојаковић Фото: Приватна архива

То што професори и ђаци нису везани за учионицу и сами су бирали место са којег ће учити без свезака кобно је за  мотивацију! Кућа је истовремено и место за одмор, за релаксацију, уточиште од школе, посла и обавеза. И то уточиште је постало канцеларија, учионица.

Прочитајте још: Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

Неретко су деца заборављала да предају домаћи на време, у непримерено време слала професорима поруке са питањима, очекујући одмах и одговоре, радно време постајало је готово неограничено.

Учење од куће је зближило родитеље и наставнике.

Оно што се, додаје, може извести као закључак по питању овогодишње наставе је да је зближила родитеље, наставнике и ученике да заједно савладају онлајн школовање и постану бољи сарадници.

Прочитајте још: Импулсивни су, поводљиви и наивни: Ове ствари МОРАТЕ да научите тинејџера

- Родитељима је дала могућност да прате колико деца раде, али је све то донело и низ мањкавости, а као највећу наводим степен и квалитет усвојеног знања, који је далеко нижи од оног на који смо навикли током наставе уживо. Непосредна интеракција и сарадња кључне су компоненте образовања на сваком нивоу. Оно може да буде допуњено, подржано и олакшано путем дигиталних ресурса и сервиса, али не може да буде у потпуности замењено онлајн формом - закључује Анђела Стојаковић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.