· · Komentari: 0
ŠKOLA

Profesorka Anđelka otkriva: Učeći od kuće DECA su se podelila u KLANOVE

Drugo polugodište u školama počinje, a svi se pitaju da li će se do kraja školske godine đaci vratiti u klupe ili će onlajn obrazovanje odneti prevagu?

1610699569_Depositphotos_369591920_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Vreme iza nas je stavilo i profesore i učenike, pa i roditelje, pred jedan veliki izazov - kako se prilagoditi novoj formi nastave, preneti i usvojiti znanje, organizovati život u porodici gde ima više dece školskog uzrasta, a jedan kompjuter...

Pročitajte još: Principi po kojima DETE UČI DA ČITA: Za nekoliko dana može da savlada ovu veštinu

Kakve su lekcije usvojili prosvetni radnici o predavanju i ocenjivanju preko interneta, da li su odeljenske starešine imale problema da uspostave komunikaciju sa đacima, procenjuju li da bi povratak na netradicionalan način školovanja mogao da zameni onaj na koji smo svi navikli, pitanja su na koja odgovara Anđelka Stojaković, profesorka likovne kulture u gimnaziji “Stevan Puzić” iz Rume.

Učenje Foto: Depozit

Kao odeljenski starešina prvog razreda suočila se sa velikim problemom.

Podele na grupe i izostanak socijalizacije.

- Kako učiniti odeljenje jedinstvenim, kompaktnim, kako ih upoznati međusobno, izbeći podele na grupe, to je upravo ova nastava donela, a što će biti očigledno kada se jednog dana sasvim vrate u školske klupe. Izostanak socijalizacije će, i te kako ostaviti traga na mentalno zdravlje učenika - kaže profesorka.

Pročitajte još: Nesvesno uništavate samopouzdanje deteta: Ovih 5 rečenica odmah prestanite da izgovarate!

Sagovornica napominje da prednosti onlajn školovanja svakako postoje - počevši od korišćenja niza platformi koje su olakšale učenicima praćenje nastave i pružile zanimljivosti u izradi domaćih zadataka; pa preko činjenice da za nekog ko živi daleko od obrazovne ustanove i mora svakodnevno da putuje, onlajn učenje može da bude dobro rešenje...

Problem sa internetom
Kod provere znanja se neretko javljao i problem sa internet mrežom, dok nastava preko TV ekrana nije obuhvatala sve predmete, a često ni nastavne jedinice koje su emitovane nisu pratile redosled koji su nastavnici već svojim godišnjim planom i programom pripremili.- Navikli smo da decu viđamo sa telefonima, ali desilo se da je ono malo vremena koje su provodili bez njih, u školi, izbrisano - kaže profesorka Anđelka.

Novi način života Foto: Peksel

Anđela Stojaković Foto: Privatna arhiva

To što profesori i đaci nisu vezani za učionicu i sami su birali mesto sa kojeg će učiti bez svezaka kobno je za  motivaciju! Kuća je istovremeno i mesto za odmor, za relaksaciju, utočište od škole, posla i obaveza. I to utočište je postalo kancelarija, učionica.

Pročitajte još: Principi po kojima DETE UČI DA ČITA: Za nekoliko dana može da savlada ovu veštinu

Neretko su deca zaboravljala da predaju domaći na vreme, u neprimereno vreme slala profesorima poruke sa pitanjima, očekujući odmah i odgovore, radno vreme postajalo je gotovo neograničeno.

Učenje od kuće je zbližilo roditelje i nastavnike.

Ono što se, dodaje, može izvesti kao zaključak po pitanju ovogodišnje nastave je da je zbližila roditelje, nastavnike i učenike da zajedno savladaju onlajn školovanje i postanu bolji saradnici.

Pročitajte još: Impulsivni su, povodljivi i naivni: Ove stvari MORATE da naučite tinejdžera

- Roditeljima je dala mogućnost da prate koliko deca rade, ali je sve to donelo i niz manjkavosti, a kao najveću navodim stepen i kvalitet usvojenog znanja, koji je daleko niži od onog na koji smo navikli tokom nastave uživo. Neposredna interakcija i saradnja ključne su komponente obrazovanja na svakom nivou. Ono može da bude dopunjeno, podržano i olakšano putem digitalnih resursa i servisa, ali ne može da bude u potpunosti zamenjeno onlajn formom - zaključuje Anđela Stojaković.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.