· · Коментари: 0

Стручњак открива три савета за подизање САМОПОУЗДАНЕ ДЕЦЕ пратећи стилове родитељства најстаријих светских култура

Можемо са сигурношћу претпоставити да сви родитељи желе да одгајају самопоуздану, емпатичну и отпорну децу

1652190150_adult-gc899f21e0_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Без сумње, то је процес и пут кроз који морате проћи са својим дететом у његовом васпитању, али шта ако вам кажемо да можете то да урадите без викања, приговарања или чекања? 

Прочитајте још: Деца су вам зависна од МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА? Можда је ово главни разлог

Стручњак за родитељство и ауторка бестселера Њујорк Тајмса др Мајклин Дуклеф је за своју књигу путовала широм света (са својом трогодишњом ћерком) и интервјуисала породице из најстаријих светских култура о њиховим стиловима родитељства. Дуклеф дели неке од својих запањујућих открића, од којих издвајамо најупечатљивије: 

1. Немојте их терати од себе ако покажу заинтересованост за кућне послове

„Једна од кључних ствари је да никада не отерате дете ако показује интересовање за кућне послове“, изјављује Дуклеф. „Мала деца ће долазити и хтети да помогну око прања веша или вечере, а родитељи ће им често рећи: 'Не, иди да се играш.'“ Временом ће то дете почети да схвата да не припада овом тимском раду. „Жеља да се помогне и буде део оваквог тима нестаје код деце око 6 или 7 година, обично“, додаје она.  Она предлаже да дозволите својој деци да допринесу свему на чему радите, без обзира на њихов узраст. Још боље је да претворите посао у друштвени догађај и да ћаскате док нешто радите. И немојте им давати огромне задатке, само мале ствари како би задовољиле њихову потребу да учествују у нечему.  

2. Укључите их у свој свет

„После првог путовања на Јукатан, приметила сам да родитељи викендом нису радили ништа посебно за децу“, каже Дуклеф. Без активности, без рођенданских прослава, без одређених догађаја и датума  — деца су једноставно помагала у домаћинству. Наравно, играли су се и са другом децом: „Сами су трчали по целом селу“, препричава Дуклеф. Међутим, „свет одраслих“ и „свет деце“ спојени су у једно.  Људи често стварају светове за своју децу са активностима усмереним на дете (рођенданске забаве, часови плеса, активности итд.). Док ако позовете дете у свој свет, оно ће желети да буде део вашег тима. „Они ће желети да помогну у чишћењу после вечере или да наместе кревете ујутру, јер ако су део вашег света и уз вас све време када радите ове ствари, они то виде као своју улогу у породици, а то је да помогну. Наравно, то не значи да никада не могу посећивати догађаје или се пријавити за час плеса. Дуклеф само каже да избегавате да њихов распоред испуњавате до врха активностима усмереним само на дете и да их с времена на време позивате у свој свет.

3. Натерајте децу да размишљају

Када разговарате са својим дететом, колико често дајете команде? Не пењи се на то дрво. Не ударај брата. Не играјте се храном. Дуклеф каже да команде заправо нису најбољи начин да убедите своје дете да уради праву ствар. „Родитељи Инуита ретко то кажу“, објашњава она. „Постоји много алата које Инуитске породице користе да наведу децу да застану и размисле.“ 

На пример, рекли би: Шта мислиш да ће се догодити ако се попнеш на то дрво? Или можда: ако бациш те камење, повредићеш брата. „Сврха овога је да наведе дете да размисли и донесе праву одлуку за себе“, додаје Дуклеф. „Претпоставља се да дете има моћ да само схвати ствари. Ова техника је посебно корисна за децу која имају јаку вољу — желе да ураде праву ствар. Објашњавајући последице неке радње и терање детета на размишљање,  уместо наређивања да нешто ураде, вероватно ће се завршити бољим исходом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.