Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да правилно ОПОМЕНЕТЕ своју децу, а да им не уништите САМОПОУЗДАЊЕ

Сви желимо да наша деца одрастају осећајући се самопоуздано, али некада родитељи могу утицати негативно на њихово самопоуздање

1657116438_mother-g20ef5a3a3_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Али исправљање лошег понашања је важно, па је добро пронаћи средину, а један користан метод да се то постигне зове се „ мека критика “.

Прочитајте још: Идеалан размак између две трудноће: Научници дошли до одговора

Начини на који то можете урадити су следећи: 

1. Понудите изговор и објасните проблем

Можете мирно да започнете разговор са нечим попут: „  Знам да нисте хтели да...“ Ово показује вашем детету да знате да има добре намере, упркос својој грешци. Затим можете додати „али“ и објаснити утицај њиховог понашања. Фокусирање на то како њихови поступци утичу на друге подсећа их да нису лоша особа, али их може подстаћи да пажљивије размисле о последицама свог понашања у будућности.

2. Крените напред

Никада никоме не помаже да размишља о прошлости — деца не могу да пониште оно што су урадила, па их стално подсећање на то може натерати да се осећају лоше због себе. Уместо тога, можете им помоћи да смисле план како би могли да исправе ствари. Постављајући им питања, попут „Шта можете учинити да им помогнете да се осећају боље?“ може им помоћи да се навикну да размишљају о томе како да исправе своје грешке.

3. Решавање проблема

Можете стрпљиво водити своје дете кроз решења његових проблема. Нудећи различите перспективе, помажете им да прошире своје размишљање. Ово је заиста корисно за решавање ситуација које се понављају за вашу децу. Затим, када њихова решења функционишу, можете их похвалити — за њих је веома оснажујуће да знају да су успешно решили проблем!

4. Избегавајте коришћење етикета

Изговарање ствари, попут „Ти си неваљала девојка“ или „Он је лењ“, може променити начин на који ваше дете види себе , а дете које мисли да је лоше ће се вероватније понашати лоше. Уместо тога, побрините се да одвојите њихово понашање од онога ко су као особа. Подсетите их да могу бити добро дете које је направило лош избор.

5. Слушајте их

Заиста је важно да свом детету посветите пажњу и покажете да вам је стало. Слушајте их док објашњавају шта се догодило. Ово такође може бити добар начин да приметите обрасце - ако се увек понашају када су љубоморни, ово је одлична прилика да разговарате о својим осећањима и механизмима суочавања.

6. Не вичите и не користите грубе речи

Истраживања показују да викање чини да се деца осећају уплашено и несигурно, што може довести до агресивног понашања. А вређање детета може имати дугорочне последице, укључујући ниско самопоштовање, анксиозност и агресију. С друге стране, смиреност је умирујућа, тако да се ваше дете осећа вољено и прихваћено, чак и ако се лоше понаша.

7. Не дисциплинујте их у јавности

Покушајте да сачувате било коју дисциплину за кућно окружење. Грдити своје дете у јавности може да доведе до тога да се осећа срамотно , што може довести до друштвене непријатности када одрасте, као и да задржи огорченост према родитељима. Ово је последња ствар коју сваки родитељ жели!

8. Препознајте њихов напредак

Као родитељ, важно је да својој деци дате до знања да вам је могуће угодити. Можете препознати труд који су уложили, као и њихов напредак. Посебан поклон је дати до знања свом детету када препознате како расте или ко „ постаје “, јер им то шаље поруку да, без обзира колико забрља, и даље ћете веровати у њих. Похвала или мали знак пажње ће мотивисати ваше дете. 

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas